Kadınların sürekli olarak içli dışlı olduğu ama çok az konuştuğu konulardan birisi meme ve meme sağlığı. Konforu ve estetiği için sık sık yatırım yaptığımız memelerimizle ilgili bildiğimiz her şey doğru mu? Meme sağlığı meme kanserinden ibaret mi ve memelerimizle ilgili yaşadığımız problemler sadece Türk kadınlarına mı özel? Bu yazımızda oldukça meme sağlığı ve meme kanseri istatistiklerinden bahsetmeye çalıştık. Bu yazıdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla meme sağlığı ve sütyen alışverişi konuşurken bahsedip sağlıklı ve doğru bilgileri yaymamıza yardımcı olabilirsin!
Bir kadın meme kanserinden hayatını kaybetmişse, sebebi metastazdır.
Dünya sağlık örgütü meme kanseri ve gelişimini şu şekilde özetliyor:
Zamanla 0. aşamadaki kanserler ilerleyebilir ve çevresinde meme dokusunu kaplayabilir. Aynı zamanda lenf bezlerine kadar genişleyip diğer organlara da atlayabilir. Meme kanserinden ölen kadınlar, metastazdan ölür. Yani kanserin ilerlemesinden. Meme kanserini erkenden teşhis edebilmek için ayın belli zamanlarında elle muayene yapılması gereklidir. Triwi Asistan kullanarak menstrual döngüne göre uygun muayene zamanını öğrenip muayene yönlendirmeleri alabilirsin.
Meme kanseri tedavisi erken teşhis edildiğinde oldukça efektif sonuçlar verir ve oldukça geniş tedavi seçenekleri mevcuttur: cerrahi, radyasyon, ışın, hormon, kemoterapi...
Geçtiğimiz Yıl Meme Kanseri İstatistikleri Nasıldı?
Kaç Kadın Meme Kanserine Yakalandı?
2020'de 2.3 milyon kadına meme kanseri teşhisi kondu ve istatistiklere göre yaklaşık %30'u hayatını kaybetti.
Kadınlarda En Sık Görülen Kanser Türü Nedir?
Hem gelişmiş hem de gelişmemiş ülkelerde meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür.
Yani meme kanseri sosyoekonomik sınıf tanımaz.
Kadınlar En Sık Hangi Semptomlarla Doktoru Ziyaret Ediyor?
Kadınlar her yıl farklı semptomlarla doktorları ziyaret ediyor fakat meme sağlığında en sık ziyaret etme sebepleri aşağıdaki gibi gözüküyor:
Memede ağrı
Memede ele gelen kitle
Meme ucundan gelen akıntı
Meme yüzeyinde oluşan deri problemleri (renk değişimi, doku değişimi, yara oluşumu...)
Mammografi Çektiren Herkes Kanser Midir?
Rutin olarak 25 yaşından büyük her kadının yılda en az bir kez doktora gitmesi ve mammografi çektirmesi önerilir. Mammografi rutin ve düşük dozda radyasyon içeren bir test methodudur ve mammografi çektiren hastaların %10-15'inde meme kanseri tespit edilmiştir.
Kanseri Olmayan Meme Kitleleri
Çoğu kadın hayatının bir döneminde meme rahatsızlığı çeker fakat bu sorunların hepsi meme kanseri olmak zorunda değildir. En sık rastlanan anormalliklerden birisi fibrokistlerdir. Menapoz öncesi tespit edilen kitlelerin %12 kanser eğilimi gösterir bu rakam menapoz sonrası dönemde %50'ye yükselir.
Meme Büyüklüğü İstatistikleri
Evrimagaci.org'da paylaşılan istatistiklere göre evrimsel açıdan meme büyüklüğü emzirme ile ilişkilendiriliyor.
Meme büyüklüğü arttıkça dişiler daha çok tercih ediliyor ama aynı zamanda vahşi hayatta hareket kabiliyetini kısıtladığı için doğal seçilime uğrayacaktır.
Yani doğa bir şekilde dengesini tutturuyor. Dünyanın en büyük memeleri (D Kup ve Üzeri) Kuzey Asya'da görülürken Türkiye'de en yaygın meme boyutu B kup olarak belirlenmiş.
Dünya İç Giyim ve Çamaşır İstatistikleri
Dünya'da iç giyim ve çamaşır üretiminde 2011-2015 istatistiklerine göre %60'tan fazla üretim ve ihracatı kadın ürünleri ile domine ediliyor. Sütyen, korse gibi iç giyimler de %30'luk bir pay alıyor.
Sütyen ve iç giyim bu kadar büyük bir ekonomi oluşturuyor ama hala kadınların çoğu hayatları boyunca rahat ettikleri bir sütyen bulamıyor. Ne ironi ama!
Kaynakça:
Comments