top of page

Mamografi Randevusu Nasıl Alınır?

Hayatımızda dönem dönem doktor ziyaretinde bulunuruz ve genellikle acil veya polikliniklere başvurup test yaptırıp ilaçlarımızı alırız. Fakat kadınların ortak olarak diğer randevulardaki kadar çevik olamadığı bir randevu türü var: Meme, jinekoloji ve mammografi randevuları. Bu yazıda mamografi randevusu için hangi doktora gitmemiz gerektiğini ve hızlıca nasıl randevu alınacağını yazacağız.


Mamografi Nedir?

Mamografi sağlık otoriteleri tarafından altın method olarak seçilmiş bir meme dokusu test yöntemidir. Meme kanseri, fibrokistler ve diğer meme rahatsızlıklarının şüphesinde doktorlar tarafından istenir ve sonuçlara göre tedavi methodları belirlenir.



Mamografi meme dokusunu sıkıştırarak inceltir ve doku içerisindeki değişimlerin fotoğrafını çeken bir makinedir. Bu fotoğraf sayesinde doktorların eşliğinde kitlelerin riskinin tanısı konur ve gerekirse ileri tetkikler de istenebilir.

Sadece meme kanseri şüphesinde değil aynı zamanda belli periyotlarda da tarama testi amacıyla özellikle 50 yaş üstü kadınlar için önerilir. Erken yaşlarda düzenli kontrol yaptıran kadınlarda elle muayene ardından ultrason, ardından mamografi ve gerekliyse MRI da çekilebilir.



Mamografi için direk randevu alınmaz, öncesinde doktor muayenesinden geçilir ve doktorun uzmanlığı ile mamografi tetkiki istenir.

Mamografiye Hangi Bölüm Bakar?

Düzenli meme kontrolleriniz yaklaştıysa, 25 yaşına geldiyseniz veya memenizde ağrı, ele gelen kitle, doku değişimi ve benzer sorunlar yaşıyorsanız meme kontrolü için doktorunuza başvurmanız gerekir.



Doktor randevusu alırken de öncelikle kliniklerde veya devlet/özel hastanelerinde genel cerrahi veya meme cerrahisi bölümlerindeki doktorlardan randevu alınması gerekmektedir.

7 Adımda Online Doktor Randevusu Nasıl Alınır?

Doktor randevusu telefonla veya online portallardan alınabilir. Özel hastane ve kliniklerin kendi portallarından veya kendi telefon santralleri aranabilir. Devlet hastaneleri içinse MHRS platformundan kolayca randevu alınabilir.

  • MHRS adresine gidin.

  • "Randevu Al" butonuna tıklayın.



  • TC kimlik numaranız veya e-devlet profiliniz ile giriş yapın.



  • "Hastaneden Randevu Al" butonuna tıklayın.



  • Konuma göre veya hastaneye göre randevu alma seçeneklerinden ilerleyin.

  • Genel cerrahi alanını seçin ve saat tarih seçerek randevu alın.

  • Randevu bilgileriniz kayıtlı mail ve telefon numaranıza mesaj olarak gelecektir.

Doktor Randevusuna Giderken Neler Yapılmalıdır?

Doktor randevusuna giderken önceden bir rahatsızlığınız varsa mutlaka unutmamak için not etmelisiniz. Bu nota kullandığınız ilaçlar, kronik rahatsızlıklarınız ve de kendi kendinize yaptığınız elle muayenenizde yaşadığınız sorunları mümkünse adet döngünüze göre zamanlarıyla belirtmelisiniz.



Eğer not tutmakta zorlanıyor veya unutuyorsanız sizin için meme muayenelerinizle ilgili not tutan Triwi uygulamasını indirip aylık kendi kendine muayenelerinizi ve regl tarihlerinizi doktora gittiğinizde uygulamadan okuyabilirsiniz.

12.210 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page