Yaz ayları yaklaştıkça sık sık duymaya başlayacağımız sözleri gündeme getirmenin vakti geldi: "Ekmeği kestim 5 kilo verdim", "Artık ekmek almıyoruz eve hepimiz kilo verdik.". Sadece ekmeği hayatımızdan çıkıp sağlıklı kilomuza ulaşabilseydik, dünyada obezite problemi bir epidemi haline gelir miydi? Ekmeğin gerçekten kilo alıp verme üzerine bu kadar etkisi olabilir mi? Ekmekle ilgili bu kadar özel olan ne? Hakikaten de kilo vermek için ekmeği bırakmamız şart mı? Hadi bu soruların cevaplarına bir göz gezdirelim.
Diyetisyenler Ekmeği Listeden Silmez
İlk diyetisyen randevunuza gittiğinizde diyetisyeniniz öncelikle size beslenme alışkanlıklarınızı sorar ve genellikle aç mı yoksa tok mu olduğunuzu anlamaya çalışır. Eğer çoğunlukla "çok acıkıyorum", "akşamları acıkıyorum o yüzden yiyorum" gibi kelimeleri duydukları zaman yeteri kalori almadığınızı düşünürler. Bu gerçektir çünkü eğer kişinin aşırı yeme veya tatmin için yeme gibi yeme bozukluğu yoksa, genellikle acıkmamızın altındaki yatan sebep gerçekten gerekli besini almamamızdır. Bu sebeple diyetisyeniniz size muhtemelen normal yeme düzeninizden farklı ve bol doyurucu bir menü hazırlar. Ekmek yemediğinizi de söyleseniz menüye bir şekilde ekmek yerleştirilir. Çünkü ekmek karbonhidratın en bilinen halidir ve "sağlıksızdır" etiketi pek de doğru sayılmaz. Evet bildiğimiz beyaz ekmeğin içinde bolca nişasta ve rafine şeker bulunabilir bu yüzden kepekli veya tahıllı olan bol lif kaynağı ekmekler öğünümüzü destekleyici ve enerji verici "sağlıklı" besinlerin arasında sayılır.
Ekmek Bağırsak Düzeninize İyi Gelebilir
Türkiye'de hangi fırına gitseniz, çeşit çeşit ve lezzetli ekmek bulabilirsiniz. Ülkemizde tüketilen ekmeğin besleyici değeri olduğu vurguladığı bir konuşmasında, Prof. Dr. Salim Sezgin Ünal, yulaf ve çavdar karışımı ekmeklerin bağırsak fonksiyonlarımızı desteklemede faydalı olduğunu belirtmiştir. Aynı zamanda bu tarz ekmeklerin içerisinde vitamin ve minerallerin de bulunduğunu belirterek özellikle yaşlılara sıkça önerdiğini de belirtmiştir. Düzenli tüketildiğinde, bağırsak hareketlerini de düzenlediği için tahıllı ekmeklerin hemoroid gibi rahatsızlıkları olan kişileri de daha konforlu hale getirebileceği de çeşitli araştırmalar arasında.
Uzun Süreli Tokluk İçin Ekmek Yenebilir
Çavdar, tam buğday ve kepek ekmeği diğer ekmek türlerine nazaran daha uzun süre tokluk yaratabilir ve bu da diyetisyenlerin en sevdiği şeylerden birisidir. Kolayca sindirildiği gibi uzun süre tok tutması da gün içerisinde kan şekeri değişimlerinde kişinin iradesini ve kalori açığını destekleyici nitelik taşır. Özellikle çavdar ekmeği şeker hastaları için önerilebilir, sebebi ise içerisindeki zengin lif içeriğinin kan şekerini düzenlemesidir.
Ekmek Türleri Bol Vitamin İçerir
Özellikle mısır ekmeği, diğer ekmek türlerinin yanında en fazla protein içeren ekmek türüdür ve magnezyum bakımından zengindir. Bağırsakların daha verimli çalışmasına, enerji ve kalori ihtiyacının kolayca karşılanmasına ve yüksek tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olabilir.
En Sevdiğimiz Çavdar Ekmeği Tarifi
Malzemeler:
1/2 çay bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1/2 çay kaşığı tuz
1 paket (7gr.) kuru maya
5 yemek kaşığı ay çekirdeği
3 su bardağı çavdar unu
Üstü için:
2 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Yapılışı:
Derin bir kaba 1 su bardağı çavdar unu, kuru maya ve 5 y.k. ay çekirdeği ve tuzu koyup iyice karıştırın. Ardından su ve sütü de ekleyerek geriye kalan çavdar ununu ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun.
Ardından üzerini örtüp ılık bir yerde 30-35 dk bekletin. Yeteri kadar şiştikten sonra top top (tercihen mandalina büyüklüğünde) parçalar alıp elinizle şekiller verin. Fırın tepsisine dizin ve üzerine sürmek için 2 y.k. su ve zeytin yağını bir kasede karıştırarak hamurların üzerine fırça yardımıyla sürün. Üzerinde şekil olmasını isterseniz de bıçakla ince kesikler atabilirsiniz.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin ve ekmeğiniz hazır!
Not: Eğer ekmeğiniz güzel olsun istiyorsanız fırına atmadan önce üzerine ay çekirdekleri de ekleyebilirsiniz.
Comments