top of page

Hamilelikte Cilt Bakımı - ÜRÜN LİNKLERİ

Güncelleme tarihi: 9 Nis 2023

Hamilelik dönemi, birçok kadının cilt bakım rutininde değişiklik yapması gereken bir dönemdir. Hamilelikte cilt bakımı hakkında bilgi sahibi olmak ve doğru ürünleri kullanmak, cilt sağlığı için son derece önemlidir. Bu blog yazısında, hamilelikte cilt bakımı için öneriler ve ipuçları paylaşacağız.

 

Hamilelikle ilgili hazırladığımız ürün listesine ulaşmak için aşağıdaki formu doldur ve mailine genel trendyol linkine tıkla!


 

hamilelikte çilt bakımı

Hamilelik döneminde sadece bedenimiz değişmez, duygularımız ve alışkanlıklarımız da değişir ve hayatımızın yeni ve farklı bir dönemine girmiş oluruz. Her hamilelik kişiye özel ve hassas bir süreçtir. Duygularımız, bedenimiz, hormonlarımız ve bütün bu değişimlere eşlik eden cildimizde oluşan değişikliklere biraz göz atalım mı?


Öncelikle hamilelikten doğuma giden bu yolculuktan kısaca bahsedelim. Bedenimizde ve hormonlarımızda neler oluyor? Bizi neler bekliyor?


Gebelik her biri 14 haftadan oluşan 3 döneme ayrılır ve her dönem trimester olarak adlandırılır.


Bu yazı da hoşuna gidebilir:


1.Trimester (İlk 14 hafta)

Gebeliğin ilk 14 haftasını kapsayan bu dönem gebelik tanısının konulması ve gebelikle ilgili sorunlar ve riskler açısından en önemli dönemdir.


Gebeliğin ilk 10 haftası gelecekte organlara ve sistemlere farklılaşacak dokuların oluştuğu dönemdir.

Bu yüzden gelişen embriyo ilaç, radyasyon, kimyasal maddeler ve enfeksiyon ajanlarına karşı bu dönemde çok duyarlıdır. 10. haftadan sonra ise embriyo ‘fetus’ adını alır.


gebelikte cilt bakımı ve sağlık

Fetal cinsiyet sperm ile ovum’un birleşmesi sırasında belirlenir. Anneden daima X kromozomu gelirken, babadan X veya Y kromozomu gelerek döllenme aşamasında XX veya XY kromozom dizilimi oluşarak cinsiyet belirlenir.


Gebeliğin yaklaşık 6-7. haftasından itibaren üreme organları gelişmeye başlar. Ancak 12. haftadan sonra kız veya erkek yönünde dış ve iç genital (üreme) organlarında farklılaşma izlenir.


2.Trimester (14-28 . haftalar)

Gebeliğin ‘’altın periyodu’’ olarak adlandırılan bu dönemde gebeliğe ait birçok sorun ortadan kaybolur ve gebelik öncesi kadar rahat hissedilir. Bebeğin cinsiyetinin de belli olduğu 2. Trimesterda bebek hareketleri de hissedilmeye başlar, karın büyür.


3.Trimester (28. hafta ile doğum arası)

Gebeliğin 3. trimesteri ‘’gümüş dönemdir’’. Fetüsün kilo alımına bağlı olarak annenin fiziksel olarak sorunlar yaşayabilir. Özellikle kilo kontrolü sağlayamayıp fazla kilo olan anne adayları fiziksel olarak biraz daha sıkıntı yaşayabilir.


Hamilelikte Cilt Değişiklikleri

hamilelikte cilt değişimleri

Peki bütün bu değişimlere cildimiz nasıl karşılık veriyor? Hamilelik döneminde hangi cilt problemleriyle karşılaşabilir ve nasıl önlem alabiliriz?

Hamilelik dönemindeki değişiklikler, cildin yapısı, genetik özellikler, hormonlardaki değişimi cildin tolere edebilmesi gibi etkenlere bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Hamilelik süresince cildine gerekli bakımı gösteren kadınlar çok az problem yaşamaktadırlar.


1.Trimester dönemde cilt değişiklikleri

Hamileliğin ilk 3 ayında östrojen artışı henüz minimal düzeydedir. Gebelik hormonu olarak adlandırılan HCG hormonunda yükselme başlar. Bu yükselme, ilerleyen dönemde cilt durumunda değişikliklere yol açan östrojen ve progesteron hormonlarının artışını tetikler.


Cildin sebum dengesi değişeceğinden aknelenme görülebilir. Bu süreçte cilt temizliği ve düzenli güneş koruyucu kullanmak ilerleyen dönemler için güzel bir tedbir olur.


2.Trimester dönemde cilt değişiklikleri

Ikinci 3 ayda östrojen hormonu normalin 30-50 katına kadar çıkarak melanosit stimülan hormonunun (MSH) yükselmesine neden olur. Bu, ciltte leke problemlerinden sorumlu olan hormondur ve pigment hücrelerinin artmasına yol açar.


Progesteronun artması da hücreler arası dolaşımı bozarak ciltte kuruluğa neden olur. Bu hormonlar ciltte lekelenmelerin yanı sıra, yağ – nem dengesinin bozulmasına ve çatlakların oluşumuna sebep olur. Sebum seviyesindeki dengesizlik bazı ciltlerde akne eğilimiyle, bazı ciltlerde ise kurulukla sonuçlanır.


Eğer leke problemi, leke geçmişi ya da lekeye meyilli bir cilt var ise bu dönemde leke ile karşılaşmak mümkündür. Özellikle esmer kişiler lekeye daha da meyillidir. Melazma , gebelik maskesi dediğimiz lekeler bu dönemde oluşmaya başlar.


cilt bakımı rutini

Yüz dışında koltuk altı, genital bölge ve göbek çizgisinde de lekelenme ile karşılaşılabilir. Bu dönemde cilt kurumaya ve kaşınmaya da başlar. Nem takviyesi yapmak hem çatlakları önleyecek hem de lekelenme durumunu kontrol altına almanızı sağlayacaktır.


Her ne kadar leke ile karşılaşılsa da leke açıcı uygulamalar ve leke açıcı kremler, lazer sistemleri, enjeksiyonlu uygulamalar için hamilelik sürecinin bitmesi beklenmelidir.


3.Trimester dönemde cilt değişiklikleri

Son 3 ayda ise birçok hormon gibi relaksin hormunu artışı da yaşanır. Bu hormon eklemlerde maksimum esneklik sağlama işlevi gören ve doğum kanalını hazırlayan hormondur.


Bu hormon nedeniyle cilt, kolajen sentezleme özelliğini de büyük oranda yitirir ve buna bağlı olarak yüzde pembeleşme veya kılcal damar problemleri ile karşılaşılabilir. Bu dönemde de güneş koruyucu ve nemledirici ihmal edilmemelidir. Özellikle cilt sağlığı için de çok önemli olan bol su tüketimi, bu dönemde de çok önemlidir.


Hamilelikte lekeler için en uygun içerik hem cildi besleyen hem de ciltte açılma sağlayan C vitaminidir.


Cilt Bakım Rutinini Gözden Geçirelim

Gebelik süresince cildin yağ ve nem dengesi değişeceğinden ciltte kuruma ya da akne oluşumu, kaşınma gibi problemler meydana gelebilir. Değişen cilt yapısına uygun ürünler kullanmak ve cilt bakım alışkanlıklarını güncellemek gerekir.


Özellikle lekeye yatkın ya da cildinde leke oluşmuş kişiler cilt bakımında leke açıcı ürünlerden uzak durmalı. Hamilelikte lekeler için en uygun içerik hem cildi besleyen hem de ciltte açılma sağlayan C vitaminidir.


Gebelerdeki cilt bakımında özellikle yoğun besleyici, yenileyici, koruyucu ve ciltte oluşabilecek problemleri önleyici ürünler tercih edilmelidir. Cildin eğilimine göre doğru ürünler seçerek; yağlanma varsa ciltte yağı dengelemek, ya da kuruma yoğunsa cilde nem kazandırmak hyalüronik asit, ve vitaminlerle cildin nem – yağ dengesini ayarlamak önemlidir.


cilt bakımı göz altı maskesi

Cildi sakinleştiren maskeler ve K vitaminli ürünler de tercih edilebilir. Anti-aging bakımda serbest radikal birikimini önleyen antioksidanların rolü büyüktür.


C vitamininin yanı sıra, E vitamini, glutatyon, selenyum ve koenzim Q10’dan da destek alınabilir. Güneş koruyucu olarak kimyasal filtre içermeyen, mineral filtreli ve minimum 50 SPF’e sahip, gözeneklerde tıkanıklık yapmayan, nemlendirici özellikli ürünler kullanılmalıdır.


Ürün yapısı ve içerik seçiminde cilt tipine bağlı hareket etmek gerektiği unutulmamalıdır. Ancak genel olarak hamilelik döneminde cilt tarafından kolayca emilebilen, su bazlı emülsiyon yapıda ürünlere yönelebilinir.


cilt bakımı nemlendirici

Hamilelik süresince kullanılan temizleyiciler ve bakım ürünleri parfüm, paraben, silikon, alkol ve oksibenzon içermemelidir.


Spf50 ve üstü aynı zamanda mineral filtreye sahip güneş koruma tercih etmelidir.

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Parfüm, paraben, silikon, alkol, oksibenzon, Retinol, A vitamini türevleri, yüksek oranda salisilik asit, benzoil peroksit gibi etken maddelerini barındıran ürünlerden uzak durmalıdırlar.


Çoğu kadınımızın cildinde bu dönemde hassaslık olabileceğinden dolayı peeling gibi agresif uygulamalar ve ürünler önermiyoruz. İlk 3 ay- 4 ay çok önemlidir. Klinik ya da Salonlarda yapılan profesyonel bakımları 4. Aydan sonra planlayabilirler.


Hormonlar çok aktif olduğu için kullanılan nemlendiricilerin içinde kıllanma ve tüylenmede artmaya yol açan B5 vitamininin olmamasına da özellikle dikkat edilmelidir. Bebeğe zararı söz konusu olan aromaterapik ürünlerden uzak durulmalıdır.


Özellikle fesleğen, sedir ağacı, karanfil, servi, rezene, ardıç, biberiye ve kekik gibi saf aroma yağlarından sakınılmalıdır. Ürün seçimleri mutlaka Doktor kontrolünde olmalıdır.


Gebelik lekeleri neden oluşuyor? Bu lekeler için nasıl bir önlem alınabilir?

Gebelikte melazma, kloazma veya gebelik maskesi olarak adlandırılan lekelenme sıklıkla görülür. Östrojenin artması, bu lekelerin oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Özellikle yanak, alın, dudak üstü, burun ve çene bölgesinde görülen lekelenmeler koyu kahverengi ve sınırları dağınık, belirgin olmayan şekildedir.


Esmer ciltlerde daha fazla olmaktadır. Lekelerden korunmak için düzenli cilt bakımları yapılarak cildin kuvvetini, lekelere karşı direncini artırmak ve doğru güneş koruyucu kremlerle güneşten korunmak çok önemlidir.


Bu leke oluşumları aynı zamanda vücutta da renk koyulaşmaları şeklinde kendini gösterir. Kol altında ve genital bölgede bazen de göbekten pubise doğru bir çizgi oluşturacak şekilde renk koyulaşmaları sıklıkla görülür. Yine esmer ciltlerde bu risk daha fazladır.


Özellikle kol altı ve genital bölgeleri duş sonrasında kurulamak, kuru tutmak ve nemlendirmek renk koyulaşmasını önlemekte koruyucu önlemlerdendir.


cilt bakımı serum

Hamilelik ve Akne Oluşumu

Özellikle 8. haftadan sonra hormonların değişimine bağlı olarak ter ve sebum bezlerinin çalışmaları artmaktadır. Ciltte sebum salınımı artar ve cildin yağ – nem dengesi bozulur.


Siyah noktalar oluşmaya başlar ve devamında temizlenmediği takdirde akneye dönüşümü söz konusudur. Henüz siyah noktalar oluşmadan yağ – nem dengesinin sağlanması akne oluşumunu önlemede önemlidir.


Klinik bakımlarının yanı sıra, ev bakımlarında da doğru ürünlerle devam edilmesi tedaviyi desteklemektedir. Gebelikte her ürünün kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır.


Bazı ilaçların kullanımı bu dönemde uygun değildir ve akne oluştuktan sonra izlenecek tedavi de hekim kontrolünde gebeye özel olmalıdır.


Hamilelikte Cilt Hassasiyeti

Relaksin hormonunun artışı sonucu yeni kılcal damarların oluşumuyla birlikte cilt yüzeyinde örümcek tarzında damarlanmalar meydana gelir. Kuruluğun getirdiği kaşıntı, cildin incelmesine bağlı nem kayıpları ve pembeleşmeler görülür.


Bu dönemde cilt hassasiyetini gidermeye ve cildin sakinleşmesini sağlamaya yönelik ürünler kullanmak, cildi nemlendirmek ve beslemek çok önemlidir. Klinik maskeler dışında salatalık maskeleri, avokado maskeleri, ballı muzlu maskeler gibi hassas ciltlerde kullanılabilecek cildi sakinleştirici ev bakımlarından da faydalanılabilir.


hamilelik cilt hassasiyeti

Hamilelik Ve Çatlaklar

Çatlaklar oluşurken cilt incelir ve kaşıntılar eşlik eder. Bunun için cildin elastikiyetini artırmak, cildi düzenli olarak nemlendirmek ve badem yağı gibi ürünlerle beslemek fayda sağlayacaktır. Doğru beslenme de çatlak oluşumunu engellemede önemli rol oynar.


Hem kilo alımının kontrolüne hem kolajen ve elastinin sağlıklı olmasına hem de cildin nemlenip beslenmesine fayda sağladığı için E, C vitamini ve çinkodan zengin beslenmek, bol su tüketmek çok önemlidir.


Son olarak; kolajenler gibi ağızdan alınan cilt sağlığı takviyeleri tercihen alınmamalı ya da mutlaka doktorunuza danışarak alınmalıdır.


Gebelik sürecinin sonunda, lohusalık dönemi dediğimiz ilk 40 gün , cildimizi mutlaka aşırı sıcak ve soğuk sulardan, buhardan ve güneş ışığından korumalıyız ki oluşan leke ya da cilt problemlerimiz kalıcı hale gelmesin.


Hamilelikte cilt değişikliklerini genel olarak özetlemek gerekirse;

  1. Koyu lekeler (melazma): Özellikle yüz, alın, yanaklar ve çene bölgesinde kahverengi veya gri renkli koyu lekeler oluşabilir. Bu lekeler hormonal değişiklikler nedeniyle oluşur ve genellikle güneş ışığına maruz kaldığında daha da belirgin hale gelir.

  2. Sivilce: Hamilelikte hormonal değişiklikler sivilce oluşumuna yol açabilir. Sivilce genellikle yüzde, boyunda, sırtta ve göğüs bölgesinde ortaya çıkar.

  3. Kuruluk: Hamilelikte cilt daha kuru ve hassas hale gelebilir. Bu, vücudun sıvıları korumak için suyu diğer organlardan cilde çekmesinden kaynaklanabilir.

  4. Varisler: Hamilelikte kan dolaşımı değişebilir ve bacaklarda veya pelvis bölgesinde varisler oluşabilir.

  5. Kaşıntı: Hormonal değişiklikler ciltte kaşıntıya neden olabilir. Bu kaşıntı genellikle karın, göğüs, eller ve ayaklarda daha belirgin olabilir.

Bu cilt değişiklikleri genellikle doğumdan sonra azalır veya tamamen kaybolur. Ancak bazı durumlarda, özellikle koyu lekeler (melazma) gibi bazı cilt değişiklikleri kalıcı olabilir.


Hamilelikte cilt değişiklikleri

Bedeninize ve cildinize gösterdiğiniz özen, hem sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmenizi sağlar hem de vücudunuzun ve cildinizin eski haline daha çabuk dönmesini sağlar. Unutmayın ki kendiniz için en iyi seçimi yaparak daha sağlıklı ve daha mutlu bir hamilelik süreci yaşarsınız.


Farklı cilt problemleri ve cildinizdeki değişiklikler için doktorunuzdan destek almayı ihmal etmeyin.


99 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page