top of page

Koltuktan Koşu Pistine: 14 Günde Koşmaya Başla

Günlük yaşamımızda bizi en çok rahatsız eden, huzursuz eden ve kendimizi kötü hissettiren şeylerden birisi kendimizi nasıl gördüğümüzdür. Sürekli olarak kendimizi, aynamızdaki görüntümüzü ve olduğumuz kişiyi başka kişilerle karşılaştırıp kendimizi kötü hissederiz. Bunun altında yatan sebep yıllarca sürüp gelen toplum normları ve gelenekselleşmiş bazı toplumsal kurallardır. Örneğin sağlıklı olmak denince akla gelen ilk şeyin fit, cildi pürüzsüz ve enerji dolu insanlar olmasıdır. Aslında sağlıklı olmanın eşiti vücudumuzun mükemmel gözükmesi değildir. Sağlıklı olmak, uygun boy kilo aralığında olmak, vücudumuzun problemsiz çalışması ve bağışıklık sistemimizin düzgün bir şekilde çalışmasıdır. Bunun yanında kendimizi iyi hissetmemiz, duygularımızı kontrol edebilmemizi de sayabiliriz. İşte tam da bu yüzden bu yazıda sağlıklı olmak için süreklilik haline getirebileceğimiz spor ve egzersiz tiplerinden birisi olan koşuya nasıl başlanabileceğinden bahsedeceğiz.



Koşmanın sağlığa faydaları nelerdir?

Koşmak kalbe iyi gelir

Kalbi sağlıklı tutmak ve dinç tutmak için düzenli olarak günlük tempomuzu yüksek tutmamız veya düzenli aralıklarla egzersiz yapıp kalp atışımızı artırmak, kan dolaşımımızı hızlandırmamız gereklidir. Koşu bu sebeplerden dolayı iyi bir egzersiz tipidir. Dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi koşarken kişinin kendisine çok yüklenmemesi ve yavaş

adımlarla koşma süresinin artırılmasıdır. Yaş ilerledikçe kolestrol ve şeker gibi hastalıklar da olabildiği için bu spora başlamadan önce doktora danışılmalıdır. Kalp performansının kardiyo gibi egzersizlere uygun olabildiğinden emin olunmalıdır.

Kemikler kuvvetlenir

Erken yaşlarda başlandığı takdirde ve uygun bir egzersiz planıyla başlandığı zaman koşu sporu kalbe iyi geldiği gibi kemiklere de iyi gelir. Her adım attığımızda dizlerimiz de bacak kemiklerimiz darbe alır ve bu darbeler sonucu yaralanmalar olur. Dinlenmeler de egzersiz programının içerisine yerleştirildiği zaman bu yaralanmalar vücut tarafından iyileştirilir. Bu iyileşme süresinde de kemiklerde mineral oluşumu gerçekleşebilir.


Kilo kontrolü için iyi bir egzersizdir

Koşu sporu diğer egzersizler gibi kilo kontrolü için faydalı bir spordur. Efor ve kalori yakımı bakımından verimlidir ve günlük kalori alımını azaltmadan kalori açığı yaratmamıza yardımcı olur. Bu kalori açığı sayesinde de kilo kontrolünü daha kolay yapabiliriz.

Mental sağlığa faydalıdır

Her spor tipi gibi koşu da beyinde salgılanan mutluluk hormonunu tetikler. Bunun bir örneği olarak maratonu bitiren koşucuların sıklıkla mutluluktan ağlamasını gösterebiliriz. Peki neden ağlıyorlar? Çünkü küçük bir hedefi tamamlamak bile bizi mutlu edebilirken koşmak gibi sağlıklı ve faydalı bir aktiviteyi yorularak da olsa tamamlamak büyük bir başarı hissi getirir. Hatta psikolojik danışmanlar da düzenli egzersizi önerirler. Çünkü egzersiz iyi bir zihin ve iyi bir beyin için birebirdir. Koşu sırasında vücudumuz efor olarak da zorlandığı için tek odağımız fiziksel eforumuz olur. Böylece gün içerisinde bizi stresten uzaklaştırır.

Uyku kalitesini yükseltir


Uyku da bizi gün içerisinde dinç tutan şeylerin en başında gelir. İyi bir uyku sadece uyuduğumuz saatle ölçülmez. Uyurken ne kadar dinlediğimiz yani uyku süremizde ne kadar uyanık ne kadar uyuduğumuzla ölçülebilir. Spor yapmak vücudu gün içerisinde dinç tutar fakat uyku vaktimiz de geldiğinde uykuya dalmamızı kolaylaştırır ve uyurken de vücudumuzun iyileşme mekanizmasını çalıştırdığı için kalori yakımımızı artırır.


Koşuya Yeni Başlayanlara Öneriler

Koşunun bütün faydalarından bahsedersek 1 haftalık bir sempozyum yönetmemiz gerekir. Fakat koşuyu bir spor olarak yapmak oldukça zordur. Neden mi? Aslında herkes koşar ama önemli olan total koşu süresidir. Yani ara vermeden ne kadar koşabildiğimizdir. Normal bir insan peşinden bir köpek kovalıyorsa 5 dakika, maksimum 10 dakika ara vermeden koşabilir fakat bu bir motivasyon olmadan ulaşması çok zor bir hedeftir. Koşmak sanıldığının aksine yürümek gibi uzun sürelerce yapılabilen ve çalışılan bir spor değildir. En yaygın metodu koşma ve yürüme metottur. Basamak basamak kendimizi yorarak hem dinlenme hem de efor harcamayı destekleyerek total olarak koştuğumuz süreyi artırmaya çalışırız.



İyi bir spor ayakkabısı seçin

İyi bir spor ayakkabısı çok önemlidir. Çünkü koşu süresince ayaklarımız sürekli yerle sürtünme halindedir. Dolayısıyla spor ayakkabımızın tabanının sürtünmeyle kolay aşınmayan ve ayağımızı çevreleme biçimiyle ayağımızın ayakkabı içerisinde çok hareket etmemesi gerekir. Eğer ayaklarımız ayakkabının içinde hareket ederse sakatlanmalara yol açabilir.


Isınma ve soğuma

Isınma ve soğuma her spor için çok önemlidir. Her koşu öncesinde ve sonrasında beşer dakika yürüyüş ve ardından esneme hareketleri yapılması hem hekimler hem de antrenörler tarafından önerilmektedir. Kaslar yüksek efora hazırlanmadan spora başlamak kas sakatlanmalarını ve yanlış basmaları tetikleyebilir.

Kahve tüketimi

Kafein alımı kalp atışlarımızı yükseltebildiği için düzenli koşuya başlamadan önce kahve tüketiminin azaltılması önerilir. Aksi takdirde kalp atışlarımız koşu sırasında bizi rahatsız edebilir. Genel kahve tüketiminin azaltılmasının yanı sıra koşuya çıkmadan en az 1 saat önce kahve tüketiminin bırakılması önerilir.

Su tüketimi

Koşu sırasında bolca ter dökeriz. Ter de vücudumuzun su atma şeklidir. Bu yüzden vücudumuzun susuz kalmaması ve ekstra strese girmemesi için koşudan önce ve sonra bolca su tüketilmesi önerilir.

Yürüme ve koşma metodu

Koşmaya başlamak zordur. Tek seferde uzun süreler koşmak yukarıda da bahsedildiği gibi oldukça zordur. Bu yüzden bizim önerdiğimiz metot yürüme ve koşmanın ardarda yapıldığı ve total koşma süresinin artırıldığı metotdur.



223 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page