" Mindfulness (Farkındalık) ve Meditasyon: Anın Gücünü Keşfetmeye Hazır mısınız?"
- Zeynep Akçasız
- 14 Nis
- 11 dakikada okunur
Farkındalık, zihnimizle içinde bulunduğumuz an arasındaki bağlantı köprüsüdür.
Merhaba Sevgili Dostlar,
Hayatın hızlı temposu içinde çoğumuz kendimizi sürekli bir şeylerin peşinde koşarken buluyoruz. Günlük telaşlar, iş baskısı ve bitmek bilmeyen sorumluluklar derken, çoğu zaman kendimizi unutuyoruz. İşte tam da bu noktada mindfulness (farkındalık) ve meditasyon devreye giriyor. Bu iki güçlü araç, sizi anın içinde kalmaya, zihninizi sakinleştirmeye ve kendinizle yeniden bağlantı kurmaya davet ediyor. Peki, farkındalık ve meditasyon nedir?
Aralarındaki farklar nelerdir ve hayatınıza nasıl derin bir huzur katabilirler? Gelin, bu yolculuğa birlikte çıkalım ve zihnimizin derinliklerine doğru bir keşfe başlayalım.

Farkındalık. Bu, oldukça basit kelime zihnin olan bitene, yaptığınız şeye, içinde hareket ettiğiniz alana tamamen odaklandığını ifade ediyor.
Zihnimiz uçup gidiyor, bedenimizle temasımızı kaybediyoruz ve çok geçmeden geçmişte kalan bir şey hakkında takıntılı düşüncelere dalıyoruz veya gelecek hakkında endişeleniyoruz. Ve bu bizi kaygılı hale getiriyor.
Ancak ne kadar uzaklaşırsak uzaklaşalım, farkındalık bizi olduğumuz yere ve yaptığımız ve hissettiğimiz şeye geri döndürmek için oradadır. Peki nedir bu “Mindfulness”?

Mindfulness (Farkındalık) nedir?
Mindfulness (Farkındalık), tam olarak anda olmayı, nerede olduğumuzun ve ne yaptığımızın farkında olmayı, çevremizde olup bitenlere karşı aşırı tepkisel olmamayı veya bunaltmamayı sağlayan temel insan yeteneğidir.
Farkındalık her insanın zaten sahip olduğu bir özelliktir, bunu hayal ederek ortaya çıkarmanız gerekmez, sadece ona nasıl erişeceğinizi öğrenmeniz gerekir.
Farkında olduğumuzda stresi azaltırız, performansımızı artırırız , kendi zihnimizi gözlemleyerek içgörü ve farkındalık kazanırız ve başkalarının refahına olan dikkatimizi artırırız.
Farkındalık meditasyonu, hayatımızda yargılamayı bir kenara bırakıp zihnin işleyişine dair doğal merakımızı serbest bırakabileceğimiz, deneyimlerimize kendimize ve başkalarına karşı sıcaklık ve nezaketle yaklaşabileceğimiz bir zaman sunar.
Mindfulness Hakkında Gerçekler
Farkındalığın amacı zihinsel, duygusal ve fiziksel süreçlerimizin iç işleyişine uyanmaktır.
Farkındalık belirsiz veya egzotik değildir. Bizim için tanıdıktır çünkü zaten yaptığımız şeydir, zaten olduğumuz şeydir. Birçok şekil alır ve birçok isimle anılır.
Farkındalık, yaptığımız özel bir ek şey değildir. Zaten anda olma kapasitemiz var ve bu, kim olduğumuzu değiştirmemizi gerektirmiyor. Ancak bu doğuştan gelen nitelikleri, kendimize, sevdiklerimize, arkadaşlarımıza ve komşularımıza, birlikte çalıştığımız insanlara ve yer aldığımız kurum ve kuruluşlara fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış basit uygulamalarla geliştirebiliriz.

Değişmenize gerek yok. Bizden kim olduğumuzu değiştirmemizi veya olmadığımız bir şey olmamızı isteyen çözümler bizi defalarca başarısızlığa uğrattı. Farkındalık, insan olarak en iyi yanımızı tanır ve geliştirir.
Farkındalık, dönüştürücü bir sosyal fenomen olma potansiyeline sahiptir.
Herkes yapabilir. Farkındalık uygulaması evrensel insan niteliklerini geliştirir ve kimsenin inançlarını değiştirmesini gerektirmez. Herkes faydalanabilir ve öğrenmesi kolaydır.

Bu bir yaşam biçimidir. Farkındalık sadece bir uygulamadan daha fazlasıdır. Yaptığımız her şeye farkındalık ve özen getirir ve gereksiz stresi azaltır. Azıcık bile olsa hayatımızı daha iyi hale getirir.
Kanıta dayalıdır. Farkındalığı inançla kabul etmek zorunda değiliz. Hem bilim hem de deneyim, sağlığımız, mutluluğumuz, işimiz ve ilişkilerimiz için olumlu faydalarını kanıtlıyor.
Yeniliği tetikler. Dünyamızın artan karmaşıklığı ve belirsizliğiyle başa çıkarken, farkındalık bizi görünüşte uzlaşmaz sorunlara etkili, dayanıklı ve düşük maliyetli yanıtlar vermeye yönlendirebilir.

Meditasyon nedir?
Meditasyon keşfetmektir. Sabit bir varış noktası değildir. Kafanız düşüncelerden tamamen arınmış, tamamen dikkat dağıtıcı olmayan bir vakum haline gelmez. Her anın önemli olduğu özel bir yerdir.
Farkındalık meditasyonu bizden yargılamayı bir kenara bırakmamızı ve zihnin işleyişine dair doğal merakımızı serbest bırakmamızı, deneyimlerimize kendimize ve başkalarına karşı sıcaklık ve nezaketle yaklaşmamızı ister.
Meditasyon vücutta başlar ve biter. Nerede olduğumuza ve neler olup bittiğine dikkat etmek için zaman ayırmayı içerir ve bu, bedenimizin farkında olmakla başlar.
Farkındalık her an yanımızdadır. İster meditasyonlar ister telefon çaldığında aceleyle açmak yerine durup nefes almaya zaman ayırmak gibi farkındalık anları uygulamaları yoluyla olsun.
Farkındalık Uygulamasının Temelleri
Farkındalık, kendimiz ve tepkilerimiz arasında biraz mesafe koymamıza yardımcı olur ve şartlandırılmış tepkilerimizi parçalar. İşte gün boyunca farkındalığa nasıl uyumlanacağınız:
Biraz zaman ayırın. Farkındalık becerilerinize erişmek için bir meditasyon minderi veya sehpasına veya herhangi bir özel ekipmana ihtiyacınız yok—ancak biraz zaman ve alan ayırmanız gerekiyor.
Şu anki anı olduğu gibi gözlemleyin. Farkındalığın amacı zihni susturmak veya sonsuz bir sakinlik durumuna ulaşmaya çalışmak değildir. Amaç basittir: yargılamadan, şu ana dikkat etmeyi amaçlıyoruz. Söylemesi yapmaktan daha kolay, biliyoruz.
Yargılarınızın geçip gitmesine izin verin. Uygulamamız sırasında yargıların ortaya çıktığını fark ettiğimizde, bunları zihinsel olarak not edebilir ve geçip gitmelerine izin verebiliriz.
Şimdiki anı olduğu gibi gözlemlemeye geri dönün. Zihinlerimiz sıklıkla düşüncelere kapılır. Bu yüzden farkındalık, tekrar tekrar şimdiki ana geri dönme pratiğidir.
Gezinen zihninize karşı nazik olun. Aklınıza gelen düşünceler için kendinizi yargılamayın, sadece zihniniz ne zaman uzaklaşırsa onu fark etmeyi ve nazikçe geri getirmeyi deneyin.
Her Gün İçin Farkındalıklı Uygulamalar
Farkındalığı uygulamaya zaman ayırdıkça, muhtemelen kendinizi daha nazik, daha sakin ve daha sabırlı hissedeceksiniz. Deneyiminizdeki bu değişimler, hayatınızın diğer bölümlerinde de değişikliklere yol açacaktır.
Farkındalık, daha eğlenceli olmanıza, bir fincan çay eşliğinde bir arkadaşınızla uzun bir sohbetin keyfini en üst düzeye çıkarmanıza ve ardından rahatlatıcı bir gece uykusu için gevşemenize yardımcı olabilir. Bu hafta şu 4 uygulamayı deneyin:

A: Bu Basit Yürüyüş Meditasyonunu Deneyin
SÜRE: 10 dakika
İşte bir yürüyüş meditasyonunun en basit ve uygulanabilir yöntemi. Bu, günlük hayatta yürüyebileceğimiz tempoya yakın bir tempoya dayanıyor ve aslında sokakta yürümeye uyarlanabilir—sadece sokak lambalarına, diğer insanlara dikkat etmeyi unutmayın.

1.
Sırtınız dik ama sert olmayacak şekilde düz bir şekilde ayakta durun. Ayaklarınızın yere değdiğini hissedin ve ağırlığınızın eşit şekilde dağılmasına izin verin.
2.
Sol elinizin baş parmağını kıvırın ve parmaklarınızı etrafına sarın. Göbek deliğinizin hemen üstüne yerleştirin. Sağ elinizi etrafına sarın, sağ baş parmağınızı sol baş parmağınız ve işaret parmağınız arasında oluşan yarığa koyun. (Bu sizin için biraz denge yaratır ve sallanan kollarınızın dikkatinizi dağıtmasını engeller.)
3.
Sol ayağınızla dışarı çıkın . Sallanmasını hissedin, topuğun yere çarptığını hissedin, şimdi top, şimdi ayak parmakları.
4.
Sağ ayak öne geldiğinde aynı şeyi hissedin.
5.
Sabit bir tempoda yürüyün, günlük hayattakinden biraz daha yavaş ama cenaze gibi değil. Dikkatiniz dağıldığında, ayaklarınızın yere değmesinin hissine geri getirin.

B: Dikkatli Dinlemeye Giden Yol
Gerçekten dinlendiğinizi ne sıklıkla hissediyorsunuz? Başkalarını ne sıklıkla gerçekten dinliyorsunuz? (Dürüst olun.)
Gerçekten duyulduğumuzun o tatlı, onaylayıcı hissini aldığımızda iyi bir dinleyicinin huzurunda olduğumuzu anlarız. Ancak ne yazık ki bu çok nadiren gerçekleşir. Başkalarını dinlemeye zorlayamayız ancak kendi dinlememizi geliştirebilir ve belki de bunu yaparak başkalarına ilham verebiliriz.
İyi dinleme, dikkatli dinleme anlamına gelir. Dikkatliliğin kendisi gibi, dinlemek de niyet ve dikkatin bir kombinasyonunu gerektirir. Niyet kısmı, diğer kişiye karşı gerçek bir ilgi duymaktır—onların deneyimleri, görüşleri, hisleri ve ihtiyaçları.

Dikkat kısmı, diğerinin sözlerini alırken mevcut, açık ve tarafsız kalabilmektir—kendi fikirlerimiz veya arzularımızla uyuşmasalar bile.
Paradoksal olarak, başkalarını dinlemede iyi olmak, kendinizi dinleme becerisini gerektirir. Kendi inançlarınızı ve fikirlerinizi, ihtiyaçlarınızı ve korkularınızı tanıyamıyorsanız, başkalarını gerçekten duymak için yeterli içsel alanınız olmayacaktır. Bu nedenle, dikkatli dinlemenin temeli öz farkındalıktır.
İşte kendinize karşı iyi bir dinleyici olabilmeniz ve böylece başkalarını da iyi bir dinleyici olarak görebilmeniz için bazı ipuçları.
Gerçekten Nasıl Dinlenir?

1. İçinize bakın: "Şu anda nasıl hissediyorum? Diğer kişi için orada bulunmanın önünde engel teşkil eden bir şey var mı?" Eğer bir şey engel teşkil ediyorsa, önce ele alınması gerekip gerekmediğine veya daha sonraya bırakılıp bırakılmayacağına karar verin.
2. Kendi varlık duygunuzu hissedin ve bunu karşınızdaki kişiye, ilgi, empati ve farkındalıkla, tam ve açık bir şekilde dinleme niyetiyle iletin.
3. Kendi tepkilerinizi ortaya çıktıkça sessizce not edin —düşünceler, duygular, yargılar, anılar. Sonra tüm dikkatinizi konuşmacıya geri verin.
4. Duyduklarınızı geri yansıtın , mümkün olduğunda konuşmacının kendi sözcüklerini kullanın, ana noktayı parafraze edin veya özetleyin. Diğer kişinin duyulduğunu hissetmesine yardımcı olun.
5. Anlayışınızı netleştirmek ve daha fazlasını araştırmak için dostça, açık uçlu sorular kullanın . Farklı düşünmeden önce onaylayın. Kendi fikirlerinizi, hislerinizi veya isteklerinizi sunmadan önce diğer kişinin bakış açısını kabul edin - kabul etmek, aynı fikirde olmak değildir!
C: Her Gün İçin Sevgi-Nezaket Uygulaması
Kendinize Karşı Nazik Olun—Şu Anda
Başkalarına karşı nazik olmak için, işe kendinizden başlamanız gerekir.
İnsanlar çoğu zaman kendilerine bakmakta, sevgi görmekte, mutlu olmayı hak ettiklerine inanmakta zorluk çekerler.

Bir an için geleceğe kafa yorarak, geçmişi düşünerek, kendinizi başkalarıyla karşılaştırarak, kendinizi yargılayarak, daha sonra ne olabileceği konusunda endişelenerek harcadığınız enerji miktarını hayal edin. Bu çok büyük bir enerji miktarıdır. Şimdi tüm bu enerjinin toplanıp size geri döndüğünü hayal edin.
Her zamanki bencillik, acı veren bencillik ve korku kalıplarımızın altında evrensel, doğuştan gelen sevgi ve farkındalık potansiyeli yatar .
Sevgi dolu nezaket meditasyonları bizi içimizdeki bir yere, sevgiyi geliştirebileceğimiz ve onun gelişmesine yardımcı olabileceğimiz yere geri götürür. Kendimize karşı şefkat geliştirmek ilk hedeftir, daha sonra başkalarını nezaket alanına dahil edebilmenin temelidir.

1. Kendi iyiliğinizin tadını çıkararak başlayabilirsiniz ; iyi niyetle yaptığınız şeyleri hatırlayın ve hepimizin paylaştığı iyilik potansiyelini kutlamak için bu anıların tadını çıkarın.
2. Kendimiz için en derinden dilediğimiz şeyleri yansıtan cümleleri sessizce ve kalıcı bir şekilde okuyun. Geleneksel cümleler şunlardır:
• Güvende yaşayabilirim.
• Zihinsel mutluluğa sahip olabilirim (huzur, neşe).
• Fiziksel mutluluğa sahip olabilirim (sağlık, acıdan uzak olma).
• Kolaylıkla yaşayabilirim.
3. Cümleleri, sizin hoşunuza giden bir ritme uyacak şekilde yeterli boşluk ve sessizlik bırakarak tekrarlayın. Dikkatinizi bir seferde bir cümleye verin.

4. Dikkatinizin dağıldığını her fark ettiğinizde, kendinize karşı nazik olun ve dikkat dağıtan şeyi bırakın. Kendinizi yargılamadan veya küçümsemeden cümleleri tekrarlamaya geri dönün.
5. Bir süre sonra, kendinizi size karşı nazik olan veya sevgileri nedeniyle size ilham veren kişilerden oluşan bir çemberin merkezinde hayal edin . Belki onlarla tanıştınız veya onlar hakkında bir şeyler okudunuz; belki de şu anda yaşıyorlar veya tarihsel veya mitolojik olarak var oldular. Çember budur. Kendinizi çemberin merkezinde hayal ederken, kendinizi onların sevgisinin ve ilgisinin alıcısı olarak deneyimleyin. Kendinize karşı sevgi dolu nezaket ifadelerini nazikçe tekrarlamaya devam edin.

6. Seansı kapatmak için görselleştirmeyi bırakın ve cümleleri birkaç dakika daha tekrarlamaya devam edin. Bunu her yaptığınızda, kendinize olan eski, incitici ilişkinizi dönüştürüyorsunuz ve nezaketin gücüyle desteklenerek ilerliyorsunuz.
D: Rahatlamak ve Uykuya Dalmak İçin 5 Adım

Her gün uykusuzluk çeken hastalarla çalışan biri olarak , duyduğum en yaygın şey, baş yastığa konulduğunda beynin durmamasıdır. Uykunun gelmesi gerektiğini bilirler, ancak beyin sadece hem acil hem de sıradan şeyler hakkında düşünmek ister , örneğin günün olaylarını ve tamamlanması gereken görevleri gözden geçirmek gibi.
Şimdiki anın farkındalığını kaybettiğimizde , zihinlerimiz uyumsuz düşünme biçimlerine takılıp kalır. Örneğin, uyumaya çalışıyor olabilirsiniz ancak zihniniz satın almanız gereken tüm bakkalları düşünerek kaybolur.
Derin, rahat nefes almayı unutursunuz. Ve uykunun gelmediğini fark ettiğinizde, kaslarınız gerilir ve düşünce süreciniz hızla "Uykuya dalmıyorum! Bu hafta yapmam gereken XYZ var ve yarın işlev göremeyeceğim" haline gelir. Vücut kilitlenir, nefes alma ve kalp atış hızı hızlanabilir ve uykuya dalmak daha zor hale gelir .
Şimdiki anın farkındalığını kaybettiğimizde , zihnimiz uyumsuz düşünce biçimlerine takılıp kalır.
Uykusuzluk tedavisinin yeni modelleri farkındalığı dahil etmeye başlıyor . İşte kaliteli bir uyku çekmenize yardımcı olacak bir topraklama egzersizi.
Beş Adımlı Uyku Meditasyonu

1. Yatmadan 1 saat önce ışıkları kısın . Işıkları kısmak suretiyle beyninizi ve bedeninizi dinlendirmeye başlayın. Yatak odasının dışında, zamanı sessizce geçirecek rahatlatıcı aktivitelerde bulunun.
2. Ekranlı hiçbir şeye bakmaktan kaçının . Tabletinizi, telefonunuzu, bilgisayarınızı ve televizyonunuzu gece boyunca kaldırın; ışık sizi uyanık ve tetikte tutabilir.
3. Yatmadan on dakika önce, odaklanmış bir farkındalık egzersizine başlayın . Aynı loş ışıklı odada rahat bir sandalyeye oturun. Vücudunuzun ana hatlarını hayal edin ve yavaşça kafanızda çizin. Sandalyeye veya yere karşı hissettiğiniz baskı miktarını aklınızda tutun ve nerede daha fazla baskı olduğunu ve nerede daha az olduğunu fark edin. Başınızdan başlayın.
Sandalyenin arkasına mı değiyor? Sandalyeye, duvara veya sadece havaya karşı ne kadar ağır hissediyor? Sonra yavaşça kulağınıza, sonra omzunuza, kolunuza ve bacağınıza doğru hareket edin. Ayaklarınıza doğru çalışın ve sonra vücudunuzun diğer tarafına geri dönün. Bu egzersiz için yaklaşık beş dakika ayırın.

4. Zihniniz gezinmeye başlarsa, gezinmeye başladığını fark edin ve tekrar doğru yola girin . Kendinizi yargılamaktan kaçınmaya çalışın—zihniniz gerçekten de gezinecektir; beceri onu tekrar doğru yola sokmakta yatar.
5. Yatağa girin ve nefesinize odaklanın. Eğer uykuya dalamazsanız, kalkın, rahat sandalyeye tekrar oturun ve egzersizi tekrarlayın. Uykunuz gelene kadar yatağa geri dönmeyin ve sandalyede uyumayın.
Mindfulness (Farkındalık) ve Meditasyon
Meditasyona başlamak veya farkındalıkla yaşamaya başlamak ve sıfırdan başlamak isteyen kişiler için bu durum kafa karıştırıcı olabilir.

Farkındalık ve meditasyon birbiriyle ilişkili olsa da aynı değildir. Bu iki kavram arasındaki farklara dair temel bir anlayış, ihtiyaçlarınızı karşılayan bir uygulama oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Birçok farklı meditasyon türü vardır, her biri farklı niteliklere ve meditasyon yapanı farklı kişisel gelişim yönlerine götüren belirli uygulamalara sahiptir. Bir uygulama seçmek, kişinin hedeflerini ve her meditasyon türünün ne sağladığını anlamayı gerektirir.
1. Farkındalık bir niteliktir ; meditasyon bir uygulamadır
Meditasyon, bir bireyin farkındalık veya zihni belirli bir nesneye, düşünceye veya aktiviteye odaklama gibi bir teknik kullanarak dikkatini ve farkındalığını eğittiği ve zihinsel olarak berrak, duygusal olarak sakin ve istikrarlı bir duruma ulaştığı bir uygulamadır .

Farkındalık, uygulama yoluyla geliştirilebilen belirli bir yaşam biçimini tanımlar. Uygulayıcının farkındalıkla yaşamasına ve hareket etmesine yardımcı olan " farkındalık meditasyonu " adı verilen bir meditasyon uygulamaları kategorisi vardır. Ancak göreceğimiz gibi, farkındalık meditasyonunun yalnızca bir tanesi olduğu birçok meditasyon uygulaması kategorisi vardır.
2. Meditasyon, bilinçli yaşama giden birçok yoldan biridir
Meditasyon, birinin farkındalıkla yaşamayı öğrenebileceği bir yöntemdir. Meditasyonu, farkındalığı geliştirmek için bir araç olarak da düşünebiliriz.
Meditasyonun, insanların günlük deneyimlerinde daha dikkatli olmalarına yardımcı olmakta oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır.

3. Farkındalık, meditasyonu içermeyen tedavilerde de kullanılabilir
Dikkatlilik, öz saygı ve kendini kabul etme gibi pek çok ruh sağlığı faydası ve diğer olumlu özelliklerle ilişkilendirilen bir niteliktir .
Bu sebeplerden dolayı, birçok uygulayıcı bilinçli yaşamı danışanları için değerli bir hedef olarak görmektedir. Ancak, danışanların hepsi meditasyona açık değildir veya günlük yaşamlarına resmi bir uygulama eklemeye istekli değildir.

Diyalektik Davranış Terapisi (DBT), danışanların resmen meditasyon yapmasını gerektirmeden onlara yardımcı olmak için farkındalığı kullanan bir tedavinin mükemmel bir örneğidir. DBT müdahaleleri , danışanların Kabat-Zinn'in tanımının niteliklerini somutlaştırmalarına yardımcı olan farklı beceriler öğrenerek "bilge bir zihin" geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır .
DBT klinisyenleri danışanlarını resmi bir uygulamaya dahil etmeden farkındalık yönünde yönlendirir. Bu husus, danışanlarının farkındalığı geliştirmesine yardımcı olmak isteyen ancak zaman veya danışan tereddüdü gibi faktörlerle sınırlı olan uygulayıcılar için akılda tutulması gereken önemli bir husustur.

4. Dikkatlilik resmi ve gayri resmi olarak uygulanabilir
Meditasyon paradoksal bir şeydir, çünkü bir “yapmama” egzersizidir. Genel olarak konuşursak, çalışma kişinin iç dünyasının gözlemcisi olması, asgari çaba sarf etmesi ve yargılamayan bir duruş benimsemesidir.
Bu nitelikler çoğumuzun hayatlarını yaşama biçimine zıttır: ilerlemeye çalışmak ve dinlenmektense işe öncelik vermek. Belirli bir süre oturarak resmi meditasyon yapmak, dünyanın yoğunluğundan bir sığınak sağlayabilir ve hedeflerimize ulaşmak veya olmak istediğimiz kişi olmak için bu kadar çok çalışmamıza gerek olmadığını bize hatırlatabilir.

Birçok erdemine rağmen, herkes resmi farkındalık pratiğine katılmak istemez. Ancak, bu kişiler günlük yaşamlarında daha fazla farkındalıklı olmak isteyebilirler.
Neyse ki, farkındalığı uygulamanın birçok gayriresmi yolu vardır, örneğin farkındalıklı yemek, farkındalıklı yürüyüş veya hatta farkındalıklı sohbet.
Farkındalığı gayriresmi olarak uygulamak, farkındalıklı olma niyetiyle günlük aktivitelere katılmak anlamına gelir.
Bu, yavaşlamayı, dikkat etmeyi, yargılamayı askıya almayı ve şu anda yaşanan her ne ise ona tam olarak katılmayı içerir.
5. Dikkatlilik meditasyonun sadece bir yönüdür

Farkındalık, meditasyon uygulamasının önemli bir parçasıdır , ancak meditasyonu özel kılan başka faktörler de vardır.
Meditasyonun bir diğer hayati niteliği konsantrasyondur. Resmi meditasyonda olduğu gibi dış uyaranlardan mahrum bırakıldığında, zihin kaçınılmaz olarak binlerce beklenmedik yere gidebilir. Zihin dalıp gittiğinde, eldeki meditasyon pratiğine odaklanmak zordur.
Dikkatin daha tam olarak konsantre olabilmesi için eğitilmesi, daha başarılı ve tatmin edici meditasyona ve potansiyel olarak kişinin günlük hayatında daha fazla farkındalığa olanak tanır.

Mindfulness (Farkındalık) ve Meditasyon arasındaki temel farklar
Bu iki terimin benzerlikleri olsa da, onları ayıran şeyleri ele almalıyız. Farkındalık, etrafımızdaki şeylerin ve bedenlerimizin nasıl hissettiğinin farkında olmamızı gerektirir. Meditasyon, zihni sakinleştirmek için düşüncelerimizi toplayan bir uygulamadır.
Bu iki terim benzerdir çünkü her ikisi de refahımıza yardımcı olmayı amaçlar, ancak biri farkındalığı teşvik ederken diğeri tekil düşünceler yaratmaya çalışır.
Farkındalık ve meditasyon arasındaki farkın ne olduğunu tartışmak için, bunların gerektirdiği faydaları ve uygulamaları ele alalım. İşte dört fark:

1. Farkındalık yanımızda taşıdığımız bir özelliktir, ancak meditasyon günlük hayatımıza bilinçli olarak dahil ettiğimiz özel bir uygulamadır.
2. Farkındalık uygulamaları her yerde yapılabilirken, meditasyon için genellikle belirli bir ortama ihtiyaç duyulur.
3. Meditasyon, farkındalıktan daha resmi bir uygulamadır.
4. Farkındalığın kullandığı bazı tedavilerde, örneğin Diyalektik Davranış Terapisi'nde meditasyona gerek yoktur .

Farkındalık ve meditasyon arasındaki temel benzerlikler
Her ikisi de refahınızı destekleyen beceriler sunar ve talep eder ve önemli olan da budur.
İşte farkındalık ve meditasyon arasındaki beş benzerlik:
1. Her ikisi de bizi düşüncelerimizden sorumlu tutmak ve sorumlu tutmak için çalışır
2. Her ikisi de odaklanma ve konsantrasyon becerilerimizi keskinleştirmemizi gerektirir
3. Her ikisi de iç huzuru bulmamıza ve vücudumuzu rahatlatmamıza yardımcı olmak için çalışır
4. Her ikisi de öz farkındalığımızı ve öz bilgimizi geliştirir
Hiçbiri belirli bir zaman gerektirmez, bunları her gün uygulamalıyız
Yan Etkiler ve Uyarılar
Meditasyonun yan etkileri vardır. Meditasyondan hemen sonra telkinlere ve dış etkilere karşı daha savunmasız olabilirsiniz. Bu yüzden meditasyondan hemen sonra kararlar almaktan veya önemli şeyler üstlenmekten kaçının.
Sessizce oturmanın sizin için zor olduğunu düşünüyorsanız, meditasyon yapmayı bırakın. Bunun yerine doğada yürüyüş yapmayı, yoga yapmayı veya rahatlamak için egzersiz yapmayı deneyin.

Eğer meditasyonun sizi rahatsız ettiğini, üzdüğünü veya huzursuz ettiğini düşünüyorsanız, meditasyonu bırakın ve bir daha meditasyon yapmayın.
Son olarak, meditasyon ciddi duygusal veya psikiyatrik sorunları çözmek için değildir. Bu nedenle, bu tür sorunlarınız olabileceğini düşünüyorsanız, bunları meditasyon yaparak çözmeye çalışmayın, bunun yerine profesyonel yardım alın.
Farkındalık, tam olarak anda olmayı, nerede olduğumuzun ve ne yaptığımızın farkında olmayı, çevremizde olup bitenlere karşı aşırı tepkisel olmamayı veya bunaltmamayı sağlayan temel insan yeteneğidir.
Meditasyon vücutta başlar ve biter. Nerede olduğumuza ve neler olup bittiğine dikkat etmek için zaman ayırmayı içerir ve bu, vücudumuzun farkında olmakla başlar.
Sevgili dostlar, kendi en iyi versiyonumuza ulaşmak önce kendimizi iyi tanımak ve duygularımızı doğru yönetmekle başlar. Haydi hemen bugün başlayın!
Comments