top of page

Sizi Şaşırtacak Menopoz Belirtileri



Çoğu kadın, genellikle 50'li yaşlarının başında olan ancak 35 ila 59 yaşları arasında herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen bazı fiziksel ve duygusal semptomlar yaşayarak menopoza girer. Bu menopoz semptomları kafa karıştırıcı olabilir.


Oprah Winfrey'in bile menopoz semptomları yanlış yorumlandı

69 yaşındaki OWN kurucusu, 5 Nisan'da OprahDaily.com'da yayınlanan menopozla ilgili bir panel konuşmasında, doktorların kendisine 40'lı yaşlarının sonlarında yaşamaya başladığı kalp çarpıntılarının büyük olasılıkla menopoza girmekten kaynaklandığını asla açıklamadığını ortaya çıkardı.


Winfrey, "Hayatımda hiç sıcak basması olmadı. Hiç olmadı ... ama 48 yaşında kalp çarpıntısıyla başladım (menopoz). Ve doktordan doktora gittim, kelimenin tam anlamıyla beş farklı doktor," dedi Winfrey. "Bir noktada, bir kadın doktor bana her şeyden önce bir anjiyogram verdi ve bana kalp ilacı verdi ve bunun menopoz veya perimenopoz olabileceğinden bir kez bile bahsetmedi."


The North American Menopoz Derneği'ne (NAMS) göre menopozda deneyimlenen, ancak izlenmesi gereken başka birçok rahatsız edici semptom da vardır.


Menopozdaki en belirgin belirti ve semptomlar şunlardır;

• Vücut kokusu

• Göğüslerde hassasiyet

• Yanan ağız sendromu

• Titreme

• Ağız kuruluğu ve diş problemleri

• Kuru cilt

• Tükenmişlik

• Saç dökülmesi veya saç incelmesi

• konsantre olamama

• Düzensiz dönemler

• Kaşıntı

• Meme dolgunluğunun kaybı

• Ruh hali değişiklikleri

• Ağızda metalik tat

• Gece terlemeleri

• Atlanan dönemler

• Uyku sorunları veya uykusuzluk

• Vajinal kuruluk ve kaşıntı

• Kilo alımı ve yavaşlayan metabolizma

Az veya geç adet görme dahil olmak üzere menopoz belirtileri her kadın için farklıdır. Çoğu kadının adetleri tamamen durmadan önce düzensiz adet dönemleri vardır.


Menopoz ve Riskli Hastalıklar



Menopozdaki kadınların neredeyse tamamında sıcak basması veya kaşıntı olsa da birçoğu kalp hastalığı riskini artırabilecek ve doktor müdahalesi gerektirebilecek daha ciddi menopoz şu sorunları fark etmemektedir:

• Tansiyon

• Kan pıhtılaşma proteinleri

• Glükoz intoleransı

• LDL (“kötü”) kolesterol

• Toplam kolesterol


Kadın Sağlığı Dairesi'ne göre menopoz, 12 ay regl görmeden geçen sürede başlar. Menopoz 30'lu, 40'lı veya 50'li yaşların sonunda olabilir.

Menopozdan sonra, düzenli fiziksel muayeneler ve kontroller için sağlık uzmanınızı görmek önemlidir, çünkü potansiyel olarak ciddi sağlık sorunları riskiniz östrojen kaybı veya azalması ve yaşa bağlı diğer doğal değişikliklerle artabilir.


Bu sağlık sorunları şunları içerir:

• Kardiyovasküler hastalıklar (kalp ve kan damarı)

• Osteoporoz (kemiklerin zayıflaması)

• Cinsel işlev bozukluğu (vajinal kuruluk ve düşük libido)

• İdrar kaçırma (menopozal vajinal ve idrar yolu değişiklikleri)

• Kilo alımı (daha yavaş metabolizma ve hareketsizlik nedeniyle)


Semptomlarla Nasıl Baş Edebiliriz?



Bazı doktorlar, sıcak basması gibi menopoz semptomlarını yönetmek için hormon tedavisi (HT) uygular, ancak bu tedavi herkes için olmayabilir. Rahatsız edici semptomları yönetmek için reçeteli ilaçlar ve kişisel bakım stratejileri de yardımcı olabilir, örneğin:

• Akupunktur gibi alternatif ve tamamlayıcı tedaviler

• Yoga ve düşük etkili aerobik gibi egzersizler

• bitkisel ürünler

• Sigarayı bırakma ve uykuyu iyileştirme gibi yaşam tarzı değişiklikleri

• Fitoöstrojenler (soya gibi östrojenik etkiye sahip bitki kaynaklı kimyasallar)

• Meditasyon gibi gevşeme teknikleri


Az Bilinen Menopoz Belirtileri

Daha yaygın menopoz semptomlarından bazılarına ek olarak, burada daha az bilinen bazı belirti ve semptomlar bulunmaktadır.


1. Meme dolgunluğunun kaybolması: Menopozdan sonra bazı kadınlar memelerinin eskisi kadar dolgun olmadığını veya sütyenlerinin biraz daha gevşek göründüğünü fark eder. San Diego'da özel muayenehanede üreme endokrinologu olan MD Lila Schmidt, bunun östrojen seviyelerinin değişmesinden kaynaklandığını söylüyor , ancak çok az kadın bundan endişe duyuyor.

2. Uykusuzluk: Uykusuzluk önemli bir menopoz semptomu olabilir, diyor Dr. Schmidt. "Menopoza giren birçok kadın, östrojen seviyeleri düştüğü ve beyinlerindeki sıcaklık kontrolünün çalışmasında sorun olduğu için uyku sorunu yaşıyor" diye açıklıyor. "Uyanabilir ve ateş basması yaşayabilir ve ardından tekrar uyuyamayabilirsiniz." Her gece aynı saatte yatmaya, yatmadan önce ekrandan uzak durmaya ve her sabah aynı saatte kalkmaya çalışın. Ayrıca yatak odanızın serin olduğundan emin olun ve akşamları sıvı alımınızı sınırlayın.


3. Kuru ve kaşıntılı cilt: Menopozun bir başka belirtisi de kuru cilttir. Menopoz döneminde yumurtalıklarınızın daha az östrojen ürettiğini unutmayın. Schmidt, "Esneklik için östrojene ihtiyacınız var" diyor. Onsuz cilt, özellikle geceleri uyurken gerginleşebilir ve kaşınabilir. Cilt kuruluğu ile günlük nemlendirici uygulayarak savaşın. Nemlendirici ne kadar kalın ve yağlıysa menopoz dönemindeki kuru cildinizi yatıştırmaya o kadar yardımcı olur.


4. Ağzınızda metalik tat: Schmidt, "Bu çok nadir görülen bir semptomdur" diyor, ancak menopoza giren bazı kadınlar dillerinde, dudaklarında, diş etlerinde veya ağızdaki diğer noktalarda ağrı veya yanma hissi hissedebilir. Menopoz sırasında veya sonrasında bazı yiyeceklerin tatlarının farklı olduğunu, östrojen seviyelerindeki dalgalanmaların ağızda metalik bir tat bıraktığını da görebilirsiniz. Yine suçlu, tat tomurcuklarınızı etkileyebilen ve sizi acıya karşı daha duyarlı hale getirebilen hormon dengesizliğidir .


5. Saç incelmesi: Menopoza girdikçe saçlarınızın inceldiğini fark edebilirsiniz. Schmidt, " Her şey östrojen düşüşüyle ilgili" diyor. Ayrıca, cildiniz daha kuru olduğu için saç deriniz de kuru olabilir. Nemlendirici bir şampuan ve saç kremi kullanmayı deneyin ve saçları güçlendirmek için özel olarak formüle edilmiş markaları arayın.

6. Bellek ve problem çözme sorunları: Menopoz, dil becerilerini ve bellekle ilgili diğer işlevleri de etkiler. Östrojen seviyeleriniz düştükçe, yeni bilgileri hatırlamakta veya kafanızdakileri geri getirmekte zorluk çekebilirsiniz. Schmidt, "Delirdiğinizi düşünebilirsiniz," diyor. Hafıza sorunlarının bir başka nedeni de genellikle menopoza eşlik eden uykusuzluktur. Schmidt, yorgunken konsantre olmanın daha zor olduğunu söylüyor. Hormon tedavisi almak ve uyku düzenini düzenlemek beyninizin keskin kalmasına yardımcı olabilir.

Doğum ve doğum profesörü John F. Randolph, Jr., bazı kadınların beyin sisi ve dikkat edememe, karar verememe, sorun çözememe veya soyut düşünme gibi diğer "yürütücü işlev" sorunlarını da bildirdiğini söylüyor. Ann Arbor'daki Michigan Sağlık Üniversitesi'nde jinekoloji. Dr. Randolph, orta yaşlı kadınlarda fiziksel, biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimleri inceleyen Ulus Çapında Kadın Sağlığı Çalışması'na katılan birçok katılımcı için bunun geçerli olduğunun gösterildiğini söylüyor. İyi haber: Menopoz sonrası kadınlar, yeteneklerine bir dönüş yaşadılar.


7. Ağız kuruluğu ve diş sorunları: Menopoz, diş ve diş eti sorunlarına da neden olabilir. Schmidt, östrojen seviyeleriniz düştüğünde, ağzınız da dahil olmak üzere tüm vücudunuzun daha kuru olduğunu söylüyor. Ve ağzınız kuruduğunda bakteriler büyüyerek diş çürümesine ve diş etlerinizin kanamasına veya çekilmesine neden olabilir. Çözüm, iyi diş hijyeni uygulamak ve bol miktarda sıvı içmektir.



8. Vücut kokusu: Östrojen seviyeleriniz düştüğünde, hipotalamus beziniz aşırı ısındığınızı düşünerek yanıltılır ve aşırı derecede terlemenize neden olur, bu da pek hoş olmayan bir vücut kokusuna neden olabilir. Aşırı ısınmayı önlemek için sağlıklı bir diyet yapın ve stres azaltma teknikleri uygulayın. Potansiyel kokudan kaçınmanın diğer yolları? Hava alan giysiler giyin, daha sık banyo yapın ve terlemeyi önleyici özelliği olan daha güçlü bir deodorant kullanın.


9. Kuru, kırılgan tırnaklar: Menopoza girerken, tırnaklarınızın normalden daha kuru ve kırılgan göründüğünü fark edebilirsiniz. NAMS'a göre, tırnaklarınızdaki herhangi bir yeni değişikliğe, cildinizin nemi tutmasını zorlaştırabilen düşük östrojen seviyeleri neden olabilir. Cildiniz gibi tırnaklarınızın da neme ihtiyacı vardır. Yine, dengeli beslenmek ve bol miktarda sıvı içmek yardımcı olabilir. Ayrıca egzersiz, yoga ve meditasyon ile stresi azaltmayı veya kaybolan hormonları yerine koymak için doğal ilaçlar kullanmayı deneyebilirsiniz (ancak önce doktorunuza danışın).


10. Baş dönmesi veya baş dönmesi: Sık rastlanan bir menopoz semptomu olmasa da, baş dönmesine hormon seviyelerindeki düşüş neden olabilir. Baş dönmesi, sersemlik hissi, mide bulantısı ve dönme gibi belirtiler her an gelip gidebilir. Tedavi nedene bağlıdır ancak sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir.


11. Vajinal ağrı: Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Medical'de cinsel sağlık uzmanı ve ürolog olan Dr. Jessica Yih, muhtemelen menopozun vajinal kuruluğa yol açabileceğini duymuş olsanız da, vajinal ağrının da bir semptom olduğunun farkında olmayabilirsiniz, diyor ve menopoz sırasında azalan östrojenin vajinal ve vulval dokunun incelmesine ve tahrişe ve iltihaplanmaya karşı daha duyarlı hale gelmesine neden olabileceğini, bunun da cinsel ilişki sırasında yırtılma ve kanamaya yol açabileceğini ve enfeksiyon riskini artırabileceğini söylüyor.



Menopoz bir dizi semptomla gelebilir. Çoğu kadın, bu menopoz semptomlarının en azından bir kısmını yaşar.

Menopoz zor ve kafa karıştırıcı bir dönem olabilir, ancak kadınlar menopoz dönemine yaklaştığında ne yaşayacaklarını ve menopoz semptomlarını en iyi nasıl yönetecekleri konusunda eğitilirlerse, sağlıklı ve dengeli bir geçiş dönemi yaşayabilirler.



20 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page