Menopoz Nedir, Menopoz Evreleri Nelerdir?
Menopoz, kadın vücudunda yumurtlamanın ve bununla birlikte bazı hormonların üretiminin durması nedeniyle adet kanamalarının kalıcı olarak kesilmesidir.
Menopoz döneminde kullanabileceğin dermokozmetik ve cilt bakımı ürünlerini bir trendyol linkinde topladık! Aşağıdaki formu doldurursan, link mail adresine gelecek.
Perimenapoz; Doğurganlığın bittiği ancak âdet kanamalarının henüz kesilmediği, ortalama 4 yıl sürebilen, sıklıkla düzensiz kanamaların yaşandığı, sıcak basmaları, uyku bozuklukları gibi belirtilerin görülebileceği geçiş dönemidir.
Menopoz; yumurtaların hemen hemen tamamının bitmesi ve östrojen seviyesinin en alt seviyelere düşmesi ile herhangi bir hastalığa bağlı olmadan doğal olarak 12 ay adet görememe olarak tanımlanan ortalama 51-52 yaşları arasında görülen dönemdir.
Erken Postmenopoz; Menopoz sonrası ilk 2 yıl
Geç postmenopoz
Erken menopoz, doğal menopozun 40-45 yaş aralığında oluşmasıdır. 40 yaşından önce adetlerin kesilmesi ise yumurtalık yetmezliği (primer ovarian yetmezlik) olarak tanımlanır. Yumurtalıkların ameliyat ile çıkarılması ile oluşan menopoz, cerrahi menopoz olarak tanımlanır.
Bu yazı da hoşuna gidebilir:
Yumurtalıkların bazı kanserlerin tedavisi sırasında radyasyon veya kemoteropatik ajanlarla zarar görmesi ile oluşan menopoz, indüklenmiş menopoz olarak tanımlanır.
Menopoz Yaşı
Ortalama menopoz yaşı 51 olmakla birlikte kadınların %5 i 55 yaşından sonra, diğer %5 lik bir grup ise 40-45 yaşları arasında menopoza girmektedir.
Yapılan araştırmalarda dünya genelinde ortalama menopoz yaşı 51 iken, Türkiye’de ortalama menopoz yaşının yaklaşık 47-49 yaş olduğu gösteriliyor.
Menopoz yaşını etkileyen faktörler genetik, ırk, sigara kullanımı ve doğurganlık öyküsüdür. Ailede erken menopoz öyküsü olan kadınlar ortalamaya göre daha erken menopoza girerler, bunun dışında bazı genetik mutasyonların da erken menopoza neden olabildiği anlaşılmaktadır.
Sigara içiyor olmak menopoz yaşını 2 yıl öne çekmektedir. Galaktoz tüketimi, anne karnındayken dietilstilbesterol ilacına maruz kalmış olmak, gece vardiyalarında çalışıyor olmak menopoz yaşını öne alıyor olabilir.
Yumurtalıkları bırakılarak yapılan rahim çıkarılması ameliyatlarından sonra nedeni tam anlaşılamamış olmakla birlikte menopoz daha erken oluşmaktadır. Doğum kontrol hapı kullanımı ise menopoz yaşını etkilemez.
Menopoz öncesi dönem olarak adlandırılan dönemde yumurtalıklardan salgılanan başta östrojen hormonu olmak üzere, hormon düzeylerinde dalgalanmalar olmakta, bir süre sonra yumurtalar tükenmekte ve yumurtalıklardan hormon salınımı durmaktadır.
Tüm bu değişikliklerin sonucunda da menstruel kanamalar kesilmektedir. Yıllarca devam eden bir süreç olan menopoz öncesi ve sonrası dönemde bazı kadınların hiç şikâyeti olmaz ya da çok hafif şikayetleri olabilirken; bazı kadınlar çok daha ağır sıkıntılar yaşayabilmektedir.
Evde Menopoz Tanısı Koyulabilir mi?
Evde menopoz testi ile pratik bir tanı alınabilir. İdrar ile yapılan bu test kitlerinin çubukları idrarda artan FSH hormonuna duyarlıdır. Kadının menopoza yaklaştığı ve girdiği dönemde FSH hormon düzeyinde artış yaşanır ve bunun bir sonucu olarak da idrarla atılan FSH miktarında artış olur.
İdrarla yapılan bu testler ünite değeri vermez yalnızca FSH miktarını ölçer. Bu testin mantığı idrar ile yapılan gebelik testleri ile aynıdır. Ancak menopoz teşhisi daha farklı olduğundan evde yapılan idrar testi sonuçlarına tek başına güvenilmemesi gerekir. Mutlaka bir doktor muayenesine gidilmelidir.
Menopoz Belirtileri
Menopoz döneminde görülebilecek şikayetler şunlardır;
Menstrüel kanama düzeninde değişiklik, kısa ya da uzun süreçli kanama, kanama miktarında artış ya da azalma
Sıcak basmaları ve terlemeler
Uykuya dalmada zorlanma ve uyuma süresinde kısalma gibi uyku bozuklukları
Çarpıntı
Depresyon ve duygu durum değişiklikleri
Unutkanlık
Çabuk sinirlenme
Baş ağrısı
Saçlarda dökülme ve incelme
Halsizlik ve kas eklem ağrıları
Ciltte- gözde veya ağızda kuruluk
Vajinal kuruluk, cinsel ilişkide ağrı ve cinsel istekte azalma
Ani sıkışma hissi, idrar kaçırma ve sık idrara çıkma,
Vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonu riskinde artış,
İştah artışı, metabolizmada yavaşlama ve buna bağlı olarak kilo artışı
Menopoz Ve Cildimiz
Menopoz, genetik yapımız ve çevresel faktörler bir araya geldiğinde her kadın kendine özel bir deneyim yaşar. Çevresel faktörlerin olumsuz etkilerini önlemek ve menopoz dönemini kontrollü ve keyifli yaşamak için de basit ama etkili önlemler alabiliriz.
Nasıl mı? Hadi önce menopoz öncesi dönemde cildimizde neler yaşanıyor onlara bir bakalım;
Değişen hormonal denge nedeniyle vücut ısısında dengesizlikler meydana gelir. Ateş basmaları, ter boşalmaları gibi bedenin iklimlemesinde ortaya çıkan krizler, cilt kuruluğuna neden olabilir.
Hali hazırda östrojen üretimi ve kolajen sentezi de azalmışken savunması zayıf düşen cilt, bir de nemsiz kaldığında hızlı bir yaşlanma atağı ile karşı karşıya kalmak maalesef kaçınılmaz hale gelir.
Menopoz öncesi dönemde cildinizde aşırı kuruluk, incelme, azalmış sebum gibi bazı olumsuz değişikliklere karşı doğru cilt bakım rutini ile menopozun bu belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.
Kırışıkların giderilmesi ve yeni kırışıklık oluşumunun önüne geçmek, cildin sıkılaştırılması ve cilt sarkmasını engelleyecek şekilde bağ dokunun güçlendirilmesi, menopozda cilt bakımının bir başka önemli hedefidir.
Menopozda Cilt Bakımı
Cilt bakımında üç temel adım vardır:
1. Temizlik
Menopoz döneminde cilt temizliğine bir de nem hassasiyeti eklenir. Cilt inceldiği için sert peelinglerden uzak durmak gerekir. Menopoz nedeniyle kuruyan cildi, hırpalamadan temizlemek önemlidir.
2. Nemlendirme
Östrojen hormonunun azalması deride kuruluk yapar ve bu nedenle kuru ciltlere yönelik yaşlanma karşıtı nemlendiriciler gece ve gündüz kremleri uygundur. Cilde nemlendirici krem sürülmeden önce termal su spreyleri sıkılması nem miktarını artıracak daha iyi nem etkisi alınmasını sağlayacaktır.
3. Güneşten korunma
Güneş koruyucu kreminizi en az 30 güneş koruyucu faktör (SPF) olacak şekilde uygun miktar ve sıklıkta kullanım önemlidir. Evden çıkmadan en az yarım saat önce tüm yüze sürmeli ve 2-3 saatte bir kremi tekrar sürerek koruma etkinliği sürdürülmelidir.
Menopoz döneminde hem deri kalitesini artırmak hem de sarkmaları, kırışıklıkları azaltmak çeşitli işlemlerle elde edilmektedir.
Kırışıklıkların azaltılması için cilt gençleştirme uygulamaları ve dolgu maddesi injeksiyonları ile yaşında güzel ve canlı görünmek mümkündür.
Cilt kalitesini artırmaya yönelik nem aşıları, vitamin enjeksiyonları uygulamak çok faydalı olmaktadır. Ayrıca altın iğne radyofrekans, IPL ya da lazer uygulamaları ile cilt sıkılaşması sağlamak mümkündür.
Düzenli medikal cilt bakımları yaptırmak ise cilde gerekli ışıltı, parlaklık ve temizliği sağlayacaktır.
Derin katmanlardan itibaren yoğun nemlendirme, menopoz döneminde cilt bakımında en önemli kriteridir.
Nem Aşısı, H100 Aşısı, Somon DNA gibi cildin uzun süre ve yoğun olarak nemlenmesini sağlayan bakımlar, menopozda cilt kuruluğu ile baş etmenin pratik yoludur ve yaşlanma karşıtı güçlü bir koruma sağlar.
Menopoz Döneminde Botoks ve Dolgu
Botox, menopoz dönemindeki gerginliğin neden olacağı mimik kırışıklıkları, diş sıkması nedeniyle oluşan masseter kası gibi kas deformasyonlarını ortadan kaldırdığı için son derece kullanışlı ve pratik bir uygulamadır.
Işık dolgusu, gülme çizgisi dolgu, alın çizgisi dolgusu gibi ufak dokunuşlar sayesinde menopoz döneminde aynaya bakarken kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.
Menopoz döneminde uygulanacak tüm bakım ve uygulama protokolleri, cilt tipine ve cildin yaşına göre, gereksinimleri doğrultusunda kişiye özel uzman bir Doktor tarafından yapılmalıdır.
Doğru oluşturulmuş bir cilt bakım rutini, menopozda cildinizde meydana gelebilecek belirtileri azaltmaya yardımcı olabilir.
Menopoz Döneminde Cildimiz İçin Doğru Beslenme
Menopoz kadınların yaşamında önemli bir dönemdir. Yaşamın her döneminde olduğu gibi menopoz sonrası dönemde de yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, sağlığın koruması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Yoğurt bakterileri faaliyetleri sırasında B1, B2, B3 vitaminleri sentezler. Dolayısıyla bu vitaminler de cilt sağlığı konusunda vücudu destekler. Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemelidir. İçerdiği yüksek miktardaki riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. Yoğurt günün her öğününde tüketilebilir. Ana yemeklerde veya ara öğünlerde tercih edilebilir.
Omega 3 ve omega 6 ( elzem yağ asitleri ) 'nın daha çok tüketilmesi bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırarak kemikte kalsiyum birikmesini sağlamanın yanı sıra kemik hücreleri dahil olmak üzere tüm hücre zarlarının esnek, sağlıklı ve genç kalmasını sağlıyor. Omega 3 ve 6'nın en çok yer aldığı besinler; kuru yemişler ve tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya fasülyesi, yağlı balıklar, ayçiçeği ve zeytin yağlarıdır.
Kişiyi yaşlandıran ve ömrünü kısaltan maddelerin zararlarını antiodsidanların önlediği bilinmektedir. Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir.
Kendiniz İçin En İyi Seçimi Yapın
Unutulmaması gereken en önemli konu ‘’Menopoz bir hastalık değildir.’’ Her kadının yaşayacağı bir dönem ve her kadının kendine özel sürecidir. Ve sıkıntılı yönleri kadar keyifli tarafları da vardır.
Örneğin İngiltere’de yapılan bir araştırmada kadınların %40 kadarı kendilerini hiç bukadar özgür hissetmediklerini söylemiştir. Menopoza girmenin en meşhur olumlu yanı, artık regl dönemlerinden geçip ilgili sağlık ürünlerine para vermek zorunda kalmamaktır.
Bir diğer olumlu yanı; artık istenmeyen hamilelikten endişelenmek veya doğum kontrol hapı almak zorunda kalmamaktır.
Naomi Watts , kadınların "en gerçek" hallerinin menopoza girdikten sonrası olduğunu düşündüğünü söylerken "bir kez diğer tarafa geçtiğinizde.. kendinizi geri kazanabileceğinizi" dile getirmişti.
Watts, "Kendinizi geri aldığınızda, aslında kendinizin en gerçek versiyonu oluyorsunuz çünkü artık hormonlarınızın kurbanı değilsiniz" demiştir.
Menopoz döneminde yaşadığınız sizi tedirgin eden, kontrol etmekte sıkıntı zorlandığınız her şey için bir uzman desteği alın.
Kendiniz için en iyi seçimi yapın.
Comments