top of page

"Gergin" Haftalarınızı Kontrol Altına Almak İçin 6 Öneri

Son zamanlarda sık sık çevrendeki insanlara ani çıkışlar yapıp sonrasında pişman mı oluyorsun? İş yerinde aksaklıklar eskisinden daha çok mu canını sıkmaya başladı? Kısacası herkes sadede mi gelsin istiyorsun? Arkadaşının sana bakışının altında bir şeyler yattığını mı düşünmeye başladın? 1.5 hafta içerisinde rahatlayacaksın. Ama bu 1.5 hafta... Senin için 6 önerimiz var. Bu 1.5 hafta içerisinde daha az stresli, canı sıkkın ve ataerkil toplumun "Aybaşısı tutmuş heralde" diyerek çalışma arkadaşlarını incittiği günleri geride bırakmak için sana bir liste toparladık.


Neden Ayın Bu Zamanı Gerginim?

Tanıştıralım, bunun ismi: PMS. PMS sendromu kadınların en çok etkilendiği sendromlardan birisidir. Önceki yazılarımızda bu konudan uzun uzun bahsetmiştik. Genel olarak PMS'in hem fiziksel hem de ruhsal etkilerini hafifletmek hem ilaçlar hem de ilaç dışı günlük alışkanlıklarla hafifletebiliyor. Ama bundan önce yapılacak bir şey var: Kendini dinlemek. Vücudumuz bir hormon kankası ve 28 gün boyunca farklı seviyelerde hormon salgılayıp bu tabloyu sanat eseri haline getiriyor. Önemli olan hangi fırça darbesinin ne zaman geleceğini fark edip çerçeveni de ihtişamlı kılmak. Bizim önerimiz menstrual döngü ajandası indirip 2 hatta 3 ay boyunca her gün düzenli tutmaya özen göstermek. 2. ayda düzeni fark edip harmoniye ayak uydurmak ve bulutların üzerine yükselmek.



1. Kendim Vaktini Atlama

İşte de olsan sinirlerinin gerildiğinde 15 dakika ara ver ve arkadaşlarınla bir kahve içmek yerine tek başına bir şeyler yapmaya çalış. Kendine özenle bir kahve hazırla. Kahve derken düz kahveyi pişirip bardağa koymaktan bahsetmiyoruz. Gerçekten yeni gelinin tatlı telaşı moduna girip en şık bardaklarını seç, kahvenin yanına küçük bir lokum, bir parça çikolata hazırla. "Kendim" vaktinden maksimum verim al. Bu sayede, sinirlerini gerek fikirlerden, toksik kişilerden uzaklaşacaksın ve sadece kendin için özenerek bir şey yapacaksın. Hem dikkatini dağıtmış olacaksın, hem de sonunda bir ödül alacaksın.


2. Dedikodu Yap

Şaka değil. Konuşmak, özellikle seni sinirlendiren ve üzen şeylerle ilgili konuşmak bizi en rahatlatan şeylerden birisidir. Bahsettiğimiz dedikodu bir kişinin bütün ailesini baştan sona analiz etmek olmasa da seni huzursuz eden olayla ilgili arkadaşlarınla konuşmak, hem o konuda dışa vuramadığın duyguları dışa vurmana hem de bu sürede rahatlamana yarar. Ne demiş Sapiens'in yazarı Yuval Noah Harari? Dedikodu, toplumların oluşması ve evrimleşmemizin birinci sebebi. Bu şekilde iletişimi yarattık. Dedikodu insanlara özel ve güzel bir güç. Dedikodu rahatlatır, dedikoduyu sevin.


3. Yoga ve Meditasyon Sinirlere İyi Gelir

Meditasyon ve yoga ruh sağlığımıza iyi geldiği gibi hareket etmemizi ve esnememizi sağlar ve kaslarımıza oksijen taşır. Spor ve hafif aktivite vücudumuzda mutluluk hormonu salgıladığı için aynı zamanda ruh sağlığına iyi geldiği de kanıtlanmıştır. Hatta psikolojik ve psikiyatrik tedavilerde doktorlar, her zaman düzenli aktiviteyi önerir.


4. Keten Tohumu Kadın Sağlığına Yararlıdır

Keten tohumu son yıllarda hem diyetisyenlerin hem de tüketicilerin favorilerinden. Öğütülerek tüketilmesine özen gösterilmesi gereken keten tohumu içindeki Omega-3 bakımından oldukça yararlıdır ve aynı zamanda östrojen hormonunu dengelemesiyle ani ruh değişimlerimizi dengeleyebilir.


5. Kalsiyum, Magnezyum ve B6 Takviyesi

Klinik olarak bu 3 önemli maddenin özellikle PMS'in psikolojik etkilerini azalttığı kanıtlanmıştır. Bu 3 takviyeyi, dışarıdan gıda takviyesi olarak alabilirsiniz veya menstrual döngünüzün 2. haftasından itibaren diyetinizde küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin :


  • Süt ve süt ürünleri

  • Yeşil yapraklı sebzeler

  • Portakal

  • Balık

  • Tavuk ve hindi


6. Erişilebilir Psikolojik Yardım

Bazen bütün bu öneriler işe yaramaz ve o zaman profesyonel yardıma ihtiyaç duyarız. Ama gece yarısı, ofiste öğle arasında veya uzun yolculuklarımızda hızlıca profesyonel yardıma ulaşamayabiliriz. Böyle bir durumda psikolojik gerginliklerimizi gözardı etmeden, halının altına süpürmeden mutlaka bize uzatılan elleri tutmalıyız. Evimdeki psikolog isimli websitesi sayesinde istediğin saatte ve istediğin yerde profesyonel psikolojik yardıma ulaşabilirsin.

80 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page