Yaş ile birlikte vücudumuzdaki çoğu bölge gibi memelerimiz de şekil değiştirir kırışır. Fakat meme sarkması ve şeklinin değişmesi yalnızca yaşla olmaz. Hızlıca kilo alıp vermek, doğum yapmak, emzirmek, hareketsiz yaşam ve büyük memeler de meme sarkmasına sebep olur.
Kadınların en az odaklandığı kas grubu olan meme kasları ve dokusu da egzersize ihtiyaç duyar ve egzersizin yanında yapabileceğimiz pek çok şey vardır.
Önceki yazımızda, meme sağlığından bahsederken bralet kullanımını önermiştik ve bu öneri çok ilgi görmüştü. Bu konuyu biraz daha derinlemesine işleyelim dedik.
Ama sakın unutma: Memeler her şekil ve boyutta gelebilir. Biz hepsiniz seviyoruz! Sen de sev.
Meme Sarkmasına Ne Sebep Olur?
Meme dokusu çok karmaşık bir yapıdır. Tamamen kaslardan oluşmadığı gibi yağdan da oluşmaz. İçinde süt kanalları ve dolaşım yapısı ve lenf bezleri de bulunur. Aşağıdaki şemayı incelediğinizde memenin hem kiloyla, hem hormonal döngüyle hem de emzirme gibi sebeplerle neden sarkabileceğini anlayabilirsiniz.
Aslında mememize dokunurken hissettiğimiz yumuşak doku kaslarımız değildir. Kaslar memenin altından omuzlarımıza doğru uzanır ve memelerimizin dikleşmesi için aktif yol oynayabilir. Ama unutmamak gerekir ki yağ dokusu meme kütlesinin ana sebebidir ve meme ağırlaştıkça dokuyu esnetir ve sarkmaya sebep olur. Ayrıca meme sarkmasına sebep olabilecek diğer sebepleri de sayalım.
Kilo alıp verme
Meme yapımızdaki yağ kütlesi değişkenlik gösterdikçe meme boyutunda büyüme gözlemlenir. Bunun en çok görünür olduğu zaman erkekler kilo alıp verdiğinde meme boyutlarının büyümesidir.
Hormonal değişiklikler
Memelerimiz diğer dokularımız gibi dolaşıma katılır ve menstrual dönemimizde de gerek hormonlar gerek de vücudun su tutması gibi sebeplerle boyut değiştirebilir. Bu gibi durumlarda genellikle memelerimiz oldukça hassas olur. Bu sebeple PMS semptomlarının arasında kadınları rahatsız eden semptomlardan önemli birisi de meme ağrısıdır. Ancak eğer menstrual döngünüzün herhangi bir döneminde meme boyutunda değişimle birlikte meme ucundan sıvı gelişi de mevcutsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. Aynı zamanda meme ağrılarınızla birlikte başka semptomlar da gösteriyorsanız doktora başvurmanızı şiddetle öneririz.
Sıcak Su ile Banyo Yapmak
Emzirme
Gebelik sebebiyle vücut doğuma hazırlanırken süt üretmeye hazırlanır ve meme boyutunda gözle görülür bir büyüme olur. Emzirme ve emzirme döneminin tamamlanmasıyla da memeler eski boyutuna geri dönüş yapar. Bu hızlı şekil değişimleri de meme dokusunun esnemesine ve sarkmasına sebep olabilir. Bu sebeple doğum sonrası egzersiz çokça önerilir.
Özellikle Spor Yaparken Yanlış Sütyen Seçimi
Egzersiz, meme sağlığı için çok önemli olsa da egzersiz yaparken de memelerimizi korumak zorundayız. Zıplama, koşma, ve burpees gibi hızla kendimizi yüzüstü yere bıraktığımız hareketler meme dokumuzda darbe oluşturur ve uygun destekle bu darbeler hafifletilmediği zaman meme dokumuzda sarkma gözlemleyebiliriz.
Uzun Süre Güneşlenmek
Sigara ve Alkol Kullanımı
Yaşamsal Döngü
Memelerimizin Sarktığını Nasıl Anlayabiliriz?
Memelerin sarkıp sarkmadığını anlamak için doktora muayene olmanın yanında evimizde yapabileceğimiz eski usul bir test var, kalem testi... Memelerin altına kalem yerleştirilir ve ve kalem memelerin altında kalıyorsa memelerinize sarkmış diyebiliriz. Ama eğer kalem koyduğunuz gibi düşüyorsa iyi haber, taş gibi dimdik memeleriniz var!
Memelerimizin Sarkmasını Nasıl Engelleyebilir veya Erteleyebiliriz?
Meme dikleştirmek için estetik yöntemler olsa da implantlar ve anestezi gerektiren ameliyatlar öncelikli tercihimiz olmamalıdır. Öncelikle yaşam tarzımızda değişiklikler ve alışkanlıklarla bu süreci ertelemeyi deneyebiliriz.
1-Spor Yapmak
Spor yapmak ve egzersiz ile yağ kütlesini azaltabildiğimiz gibi memelerimizin dikleşmesini de sağlayabiliriz. Kilo vermek meme boyutunun küçülmesini sağlarken dikleştirmek için özellikle aşağıda listelenen hareketlerin göğüs kaslarını hedeflediği belirtilmiştir.
Dips Egzersizi
Bench Press
Şınav
Barfiks
2- Beslenme Alışkanlıkları
C vitamini, protein ve kalsiyum açısından zengin diyetlerin cildi sıkılaştırdığı araştırmalarla desteklenebiliyor. Elbette bir haftalık diyetin meme sarkmasını engellemeyeceği gibi bu diyetin düzenli yapılmasını belirtmemize gerek yok. Diyetinize günlük olarak aşağıda bahsedilen besinleri yerleştirirseniz sadece memelerinizde değil vücudunuzun geri kalanında da sıkılaşma dışı iyi etkilerini de görebilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri
Yeşil Sebzeler
Turunçgiller
Kivi
Domates
Karnabahar
3- Ilık veya Soğuk Suyla Duş Almak ve Meme Masajı
Soğuk suyun bütün vücudumuzu dirileştirdiği doğrudur. Hatta öyle ki soğuk bir denize veya havuza girdiğimizde memelerimizin yanlış olarak da dikleştirini fark edebiliriz. Soğuk su hem metabolizmayı hızlandırdığı hem de dolaşımı hızlandırdığı için cilt sıkılaştırmada önerilir. Ancak sarkmış dokuyu dikleştirebildiği konusunda araştırmalar mevcut değildir. Bizim önerimiz vücudunuzun herhangi bir yeri için de olsa soğuk bir duştan sonra yağ yardımı ile masaj yapmanız. Böyle hangi dokunuz olursa olsun dolaşımı hızlandırmış ve o bölgedeki kaslara oksijen taşınımını artırmış olursunuz. Meme bölgesi için de öncelikle kaburga bölgelerinizden başlayıp yukarı ve omuzlarınıza doğru 5'er dakikalık masajlar yeterli olabilir.
https://terappin.com/
Psikolojik destek için 200'den fazla psikologla ''Terappin'' adlı uygulama ile hizmet vermekteyiz.