top of page

Regl Dönemi Hijyen Ürünleri Listesi

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2021

Kadınların yaşamı boyunca gördüğü regl döngüsü süresince kullandığı ve kullanabileceği hijyen ürünleri bir liste altında topladık. Hijyenik pedler, menstrual kaplar, yıkanabilir pedler ve daha fazlası bu listede.

regl hijyen ürünleri

Kadınların normal olarak 28 günde bir kez 5 ile 7 gün arasında görmesi gereken döngüsel kanama ile rahim ve hormonal döngü yeniden başlar. Bu 5 ila 7 gün arasında azalan şiddetle kanama görürler ve bu sebeple farklı hijyen ürünleri kullanırlar. Bu ürünlerin başında da en yaygın olarak kullanılan tek kullanımlık hijyenik pedler gelir.


İçindekiler


Hijyenik Pedler

Adet döngüsü yeni başlayanlar ve kendi döngü şiddetlerini yeni keşfeden kişiler için en iyi seçenek olan hijyenik pedler aslında içi pamuk dolu yarı geçirgen bariyerlerdir. İç çamaşıra yapıştırıp çıkartılarak kullanılan tek seferlik pedler farklı şekil, renk ve hatta kokularda gelebiliyor. Hijyenik ürün pazarında en uzun süredir olan ürünlerden birisi olduğu için konforu üzerine en çok çalışılan ürünlerin arasında yer akıyor. Taşma kontrollü, koku kontrollü ve konforu daha fazla olması için üzerine çıkan bu ürünlerin ekolojik olarak üretilmemiş olanları dışında suda çözülmesi mümkün değildir.



Bu yüzden asla klozete atılmamalı biyolojik atık olarak çöpe atılmalıdır. Maksimum 2 saatte bir değiştirilmesi gerekir.


Fiyat: 30 TL'den başlayan paket fiyatları


Avantaj: Kullanımı ve erişimi oldukça kolaydır.


Dezavantaj: Tek kullanımlık oldukları için ve çoğunlukla plastikten üretildikleri için çevre dostu oldukları söylenemez. Fakat çevre dostu çeşitleri de mevcuttur. Ayrıca 1-2 saat kullanılıp sonradan atıldığı için regl dönemi boyunca sık sık değiştirilmezse toksik şoka kadar ulaşabilen sağlıksız boyutları vardır.


Örnek ürünler: Orkid, Molped, Kotex...


Tamponlar

Aktif yaşam tarzına sahip kadınların hijyenik pedlerden sonra en çok kullandığı seçenek de tamponlardır. Bu sebeple pedlerden sonra en çok yenilik ve teknoloji bu üründe toplanmıştır. Tamponlar bugün uygulama şekline göre ikiye ayrılıyor. Bazı tamponlar takma kolaylığı özelliği ile birlikte, yani aplikatörü ile geliyor. Aplikatör, enjektöre benzer. İçerisine tamponu yerleştirip genital girişe yerleştirilir ve enjektör yardımıyla pamuktan oluşan tampon genital böyle girişine kolayca yerleştirilir ve kullanım sonrası dışarıda kalan ipi kişi tarafından çekilerek atılır. Aplikatörü olmayan tamponlar da el yardımı ile yerleştirilip yine aynı şekilde ipi çekilerek çıkarılır.

Çoğunlukla tek kullanımlık olarak üretilen tamponlar biriken kanı bir sünger gibi biriktirip şişer ve pedlerde olduğu gibi sık sık değiştirilmelidir.

Spire Parkway Hastanesinde jinekolog doktor Miss Shirin Irani, özellikle yüzücü, sporcu ve gün içerisinde aktif olan kadınların tamponu tercih ettiğini ve kadınlara önemli bir özgürlük yarattığını belirtiyor.


Fiyat: 50 TL'den başlayan paketler


Avantaj: Ürünler küçük olduğu için kolayca taşınabilir ve özellikle aplikatörüyle kullananlar için oldukça pratiktir.


Dezavantaj: Tampon kullanan kadınların Toksik Şok Sendromu riskinde olduğunu hatırlatmak gerekli. Yaygın olmayan bakteriyel bir enfeksiyon olan TŞS'dan korunmak için sık sık tampon değiştirilmeli ve işlem öncesi ve sonrasında ellerinizi yıkamalısınız ve asla uyurken tamponla uyumamalısınız.

Belirtilmesi gereken başka bir nokta toplumda kızlık zarını bozduğu sebebiyle tamponun genç kadınlara önerilmemesi. Kızlık zarı denilen "hymen" bozulan bir doku değildir. Esnek bir yapıya sahip olan bu doku ilişki sırasında kişi yeterince konforlu değilse zedelenebilir ve kanama yapabilir. Fakat esnek olan bu doku nazik ürün kullanımı ve ilişkilerde kanama yapmaz ve doku korunur. Dolayısıyla tampon "kızlık zarını" bozmaz.


Örnek ürünler: Kotex, Tampax...


Menstrual Kaplar

Bu ürünler medikal onaydan geçmiş plastiklerden oluşur ve oldukça yumuşaktır. Küçük bir kase gibi gözüken ürünler katlanıp vajinal girişe yerleştirilir ve 8-12 saat boyunca kullanılabilir. Yerleştirildikten sonra oluşan kanamayı biriktirir ve kullanım sonrasında su ile yıkanıp tekrar kullanılabilir. Enfeksiyonu önlemek için uygulama öncesi ve sonrasında ellerinizi iyi şekilde yıkamalısınız.

Fiyat: 180 TL'den başlayan fiyatlar

Avantaj: Uygun yerleştirildiğinde çok iyi performansla çalışan ürünler aktif yaşam süren kadınlar için oldukça konforludur. Ayrıca var olan seçenekler içerisinde de doğaya en az zararı olan ürünler içerisinde bulunur. Yıkanıp tekrar kullanılabildiği için de ekonomik olarak büyük bir tasarruf sağlar.


Dezavantaj: Takımı ve çıkarımı alışana kadar biraz rahatsız edici ve dağınık olabilir. Özellikle kandan hoşlanmayanlar için en konforlu ürün olmayabilir.

Örnek Ürünler:

BEIJE

Triwi ekibi olarak bizim de yolculuklarını takip ettiğimiz doğaya zararsız ürünler tercih eden Beije'in ürünlerine buradan göz atabilirsiniz.


Regl Külotları

Regl külotları normal iç çamaşırlarına benzer ve oldukça emicidir ve mantıken bez gibi çalışır. Pedler veya tampon yerine kullanılabilir. Tek kullanımlık ve kullan-yıka versiyonları mevcuttur. Fakat kanamanızın yoğun olduğu günlerde B planınızın olmasını öneririz.



Fiyat: 100-150 TL

Avantaj: Normal bir iç çamaşırı gibi hissettiği için kullanımı rahattır. Yıkanabilir versiyonları olduğu için doğaya saygılı ürünlerin arasında yer alabilir.

Dezavantaj: Emiciliği iyi olsa da özellikle dışarıya çıktığınızda B planıyla çıkmanızı ve yedek iç Çamaşırı almanızı öneririz.

Örnek Ürünler:

Peddon:

Paketler halinde farklı renklerde regl külodlarına web sitelerinden ulaşabilirsiniz.


Regl Uygulamaları

Regl uygulamaları kadınlara regl dönemlerini hatırlatmak için geliştirilmiş mobil uygulamalardır. Bir önceki regl zamanına ve ortalama regl sürenize göre tahminler yapar ve önceden takviminizde hangi gün regl olacağınızı pratik olarak görebilirsiniz.


Fiyat: Reklamları kaldırmak ve bazı premium özellikler için 10tl/ay'a varan ücretli paketleri mevcut olabilir.

Avantaj: Hızlıca bir sonraki regl tarihini görerek planlarınızı yapmanız için size pratik bir çözüm sunar.

Dezavantaj: Hormonal düzensizlikler oluştuğunda düzgün çalışmayabilir.

Örnek Ürünler:

Triwi Asistan:

Triwi Asistan regl döngünüzü başlangıçta doldurduğunuz 1 dakikalık anket sonucunda oluşturur ve regl döngünüze göre sonraki ayın regl ve yumurtlama günleri tahminiyle birlikte meme muayenesi gününü de gösterir. Diğer alternatiflere göre meme sağlığını ön planda tutan uygulama aylık meme muayeneniz sırasında da size kılavuzluk yapar. İndirmek için buraya tıkla.

995 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page